• 02/03/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Iraklı Şii ve Sünni alimler, ulusal uzlaşmayı güçlendirmek hedefiyle bugün Bağdat’ta bir konferans düzenledi.




    YDH-Iraklı Şii ve Sünni alimler, ulusal uzlaşmayı güçlendirmek hedefiyle bugün Bağdat’ta bir konferans düzenledi.

     

    200’den fazla Şii ve Sünni alimin katıldığı konferansta Şii ilmiye havzalarıyla taklit mercilerinin temsilcileri, Sünni Vakfı Divanı ve Sadr grubu temsilcileri de yer aldı.

     

    Konferansta konuşma yapan Sünni alimlerden Şeyh Mahmud es-Sumeydi, Şii ve Sünni vahdetinin korunması gerektiğini belirterek “Bugün Şiilerle Sünniler arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Irak bir bütündür ve ulusal bütünlük sağlanmadan terörizmle mücadele edilemez” dedi.

     

    Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Halid el-Atiye de ülkedeki ayrılıkçı düşüncelerle mücadele edilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, konferansın görüş ayrılıklarının giderilmesine ve terör eylemleriyle mücadele edilmesine bir başlangıç teşkil etmesini umduğunu söyledi.

     

    Irak Şii Vakfı Divanı Başkanı Şeyh Salih el-Haydari, Irak’ın fakihler yetiştiren bir ülke olduğunu belirterek dostluk ve barış kültürünün geliştirilmesi sayesinde Irak halkının çıkarlarının grup ve parti çıkarlarına tercih edileceğini ifade etti.

     

    Sünni Vakfı Divanı Başkanı Abdulgafur es-Samerrai de Şii ve Sünni alimlerin konuşmalarında ve demeçlerinde tahrik edici ve ihtilaf yaratıcı tutumlardan uzak durması gerektiğini belirtti ve Sünni aşiretlerin terörle mücadele çabalarının takdire değer olduğunu söyleyerek bu güçlerin ordu ve polis güçlerine katılması gerektiğini ifade etti.