Kosta Rika liderinden ABD'nin kara operasyonlarına yeşil ışık
Kosta Rika Cumhurbaşkanı Laura Fernandez, ABD'nin ülke topraklarında düzenleyebileceği kara operasyonlarının ulusal güvenliğe katkı sağlayabileceğini söyledi.
YDH ― Kosta Rika Cumhurbaşkanı Laura Fernandez, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin ülke topraklarında gerçekleştirebileceği kara operasyonlarının ulusal güvenliği artırabileceğini söyledi.
Fernandez, Washington ile henüz somut bir plan hazırlanmadığını ve böyle bir adımın hayata geçirilmesi için yasama organının onayının gerektiğini vurguladı.
Fernandez, Reuters'a verdiği röportajda, ABD'nin Kosta Rika topraklarında kara harekatı düzenleme olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtladı.
Fernandez, “Eğer bu, uluslararası suçlara, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına ve uluslararası terörizme karşı ortak bir hedef izlemekle ilgiliyse, ulusal güvenlik açısından çok faydalı olurdu,” dedi.
Kosta Rika ile Amerika Birleşik Devletleri, ortak deniz devriyeleri de dahil olmak üzere güvenlik alanında yıllardır işbirliği yapıyor.
ABD Başkanı Donald Trump ise uyuşturucu kartelleriyle mücadeleyi amaçlayan "Amerika Kalkanı" koalisyonuna Kosta Rika'nın da katılmasını istedi.
Fernandez, geçen mayıs ayında göreve geldi.
Son yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı ve şiddetin arttığı Kosta Rika'da düzeni yeniden sağlama vaadiyle, katı bir suçla mücadele platformu üzerinden seçim kampanyası yürüttü.
Fernandez, sağcı popülist bir politikacı olarak öne çıkıyor.
Kosta Rika'da cinayet oranı 2023 yılında her 100 bin kişi başına 17,2 ile rekor seviyeye ulaştı.
Bu oran, on yıl önceki seviyenin iki katına çıktı.
Fernandez, ülkedeki cinayet oranlarında düşüş yaşandığını söyledi.
Şiddet dalgasıyla mücadele kapsamında Kongre'den olağanüstü hal ilan etmesini veya anayasal güvenceleri askıya almasını istemeyi düşünmediğini belirtti.
Adli verilere göre, 2026 yılının ilk yarısında cinayetlerin sayısı, 2025 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 14 azaldı.
İlgili Haberler
ABD ordusu, 13 kişiyi öldüren askerin idamını canlı yayımlayacak
09 Ekim 2026 12:46
İran savaşında yıpranan USS Abraham Lincoln döndü
09 Ekim 2026 12:36
Kongre’ye çağrı: İran savaşını bitirmek için tatili kesin
09 Ekim 2026 11:30
Ara seçimler yaklaşırken Trump ile Musk yeniden yakınlaşıyor
09 Ekim 2026 01:57
