Son Dakika
İnşa

Washington ve Pekin arasında yapay zekâ diplomasisi

05 Eylül 2026 15:20 Bu sayfayı yazdır

ABD ve Çin'in, yapay zekânın hızla gelişen yeteneklerinin yol açtığı güvenlik risklerini görüşmek üzere eylül ortasında bir araya gelmeye hazırlandığı bildiriliyor.

Washington ve Pekin arasında yapay zekâ diplomasisi
Washington ve Pekin arasında yapay zekâ diplomasisi YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH ― Reuters'ın iki yetkili kaynağa dayandırdığı habere göre ABD ve Çin, yapay zekânın yeteneklerinin hızla gelişmesiyle birlikte, eylül ortasında yapılması beklenen bir diyalogda yapay zekânın güvenlik risklerini görüşmeye hazırlanıyor.

Gerçekleşmesi halinde bu görüşmeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci döneminin başlangıcından bu yana Washington ile Pekin arasında yapay zekâya adanan ilk resmi ikili görüşmeler olacak. ABD tarafına ise Hazine Bakanı Scott Bisent başkanlık edecek.

Ancak bir Beyaz Saray yetkilisi görüşme planını yalanladı. Yetkili, "Şu anda eylül ortası için planlanmış yapay zekâ ile ilgili bir toplantı yok" dedi.

Kaynaklardan birine göre ABD, yapay zekâ destekli siber saldırıların izlenmesi konusunda Çin ile işbirliğini araştırmak istiyor.

ABD'nin ayrıca ABD ve Çin'deki yapay zekâ laboratuvarlarının faaliyetlerini izlemesini ve bu teknolojiyle bağlantılı siber saldırıların önlenmesi amacıyla bilgi alışverişi yapmasını önerdiği belirtildi.

Beklenen görüşmeler, ABD'nin Çin yapay zekâ modellerinin gelişimi ve bu modellerin siber saldırılar gerçekleştirmek için potansiyel kullanımı konusundaki endişelerinin ortasında gerçekleşiyor.

DGA-Albright Stonebridge'in ortağı Paul Triolo, yapay zekâ alanındaki iki süper güç olan ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin "en kritik anda" gerçekleştiğini belirtti.

Triolo, "Ya şimdi olur ya da asla olmaz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 24 Eylül'de Washington'da düzenlenecek zirvede bir araya gelmesi planlanıyor.

İlgili Haberler