Nijer hükümeti Fransa'yı darbe girişimini kışkırtmakla suçladı
Nijer hükümeti, 29 Ağustos'taki saldırının Fransa öncülüğündeki bir suç ortakları ağı tarafından kışkırtıldığını öne sürerken, konuyu uluslararası mahkemelere taşıma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
YDH ― Nijer'de hükümet, 29 Ağustos'ta başkent Niamey'deki havaalanı ve cumhurbaşkanlığı merkezine düzenlenen saldırının Fransa öncülüğündeki geniş bir suç ortakları ağı tarafından kışkırtıldığını açıkladı.
Hükümet, saldırıyla ilgili çok sayıda kanıt toplandığını ve konuyu uluslararası mahkemelere taşıma hakkını saklı tuttuğunu bildirdi.
29 Ağustos'ta isyancı askerler, başkent Niamey'deki havaalanına ve cumhurbaşkanlığı merkezine saldırdı. Saldırı, 2023'te darbeyle iktidarı ele geçiren Abdourahmane Tiane'nin yönetimine yönelik son tehdit oldu.
Bir askeri hava üssünde patlamalar ve silah sesleri duyuldu. Ancak Nijer ordusu, ertesi gün Rus paramiliter güçlerinin desteğiyle kontrolü yeniden ele geçirdi.
Nijer hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, saldırının Fransa önderliğindeki geniş bir suç ortakları ağı tarafından kışkırtıldığını belirtti.
Hükümet açıklamasında, "Bu saldırıyla ilgili çok sayıda kanıt topladık ve Nijer bu konuyu uluslararası mahkemelere taşıma hakkını saklı tutuyor" ifadeleri kullanıldı.
Tiani, bu yılın başlarında başkentte yaşanan huzursuzluğun arkasında Fransa ve diğer Batı Afrika ülkelerinin bulunduğunu öne sürmüştü. Ancak Tiani bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmamıştı.
İngiliz gazetesi Financial Times'ın haberine göre son darbe girişimi, silahlı gruplar karşısında yaşanan kayıplar nedeniyle orduda artan hoşnutsuzluğun yaşandığı bir dönemde gerçekleşti.
Gazeteye göre girişim, 2023'te eski Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrilmesinden bu yana Tiani ve Niamey'deki askeri rejim için en ciddi tehdidi oluşturuyor.




