Suudiler Yemen'in vurulması için kapı kapı dileniyor: Sıra İngiltere'de
Trump'ın doğrudan müdahale talebini geri çevirmesinin ardından Suudi rejiminin, Yemen ordusunun Batı Sahili'ndeki ilerleyişini durdurmak için bu kez Londra'dan askeri saldırı talep ettiği bildirildi.
YDH- Bloomberg, Suudi rejiminin Yemen ordusunun Kızıldeniz kıyısındaki ilerleyişini durdurmak amacıyla İngiltere'den Yemen'e yönelik askeri saldırılar düzenlemesini istediğini bildirdi.
Habere göre Suudilerin talebi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Washington'ın doğrudan askeri müdahalede bulunması yönündeki çağrısını reddetmesinin ardından geldi.
Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, İngiltere Başbakanı Andy Burnham'ın Suudi rejiminin talebi konusunda henüz nihai karar vermediğini söyledi.
İngiltere daha önce de Suudi savaşına destek verdi
İngiltere, Suudi rejiminin Yemen'e karşı 2015'te başlattığı savaş boyunca Suudi güçlerine silah ve askeri destek sağlayan başlıca ülkeler arasında yer aldı.
İngiliz yapımı savaş uçakları, bombalar ve füzeler Suudi öncülüğündeki koalisyon tarafından Yemen'deki operasyonlarda yoğun biçimde kullanılırken, Londra Suudi güçlerine eğitim ve teknik destek de sağladı.
Haberde, İngiliz hükümetinin yeni bir doğrudan askeri müdahale konusunda temkinli davranmasının nedenleri arasında Kızıldeniz'deki çatışmanın genişlemesinin yaratabileceği ekonomik ve siyasi maliyetlerin bulunduğu belirtildi.
Londra'daki yetkililerin, Yemen ordusunun Babülmendep'e açılan güzergâhlar üzerindeki kontrolünü güçlendirmesinin İngiliz ve Batılı deniz taşımacılığı çıkarları açısından sonuçlar doğurabileceği değerlendirmesinde bulunduğu aktarıldı.
Sanaa yönetimi ise Yemen'e yönelik herhangi bir yeni saldırıya karşılık verileceğini belirterek ülkenin egemenliğini savunmaya devam edeceğini açıkladı.
Suudi rejiminin önce Washington'dan, talebinin reddedilmesinin ardından ise Londra'dan askeri müdahale istemesi, Yemen ordusunun Batı Sahili'ndeki ilerleyişini durdurmak amacıyla dışarıdan doğrudan askeri destek arayışının genişlediğini gösteriyor.
İlgili Haberler
Suudi Arabistan'ın Yanbu petrol limanında büyük yangınlar
15 Eylül 2026 10:23
NYT: Trump'ın Yemen reddi Suudilerde “stratejik şok” yarattı
15 Eylül 2026 09:59
ABD'nin yeni İHA'sı İran'ın vurduğu Ürdün'deki üste ortaya çıktı
14 Eylül 2026 12:49
