ABD, İsrail’e zaman kazandıracak geçici Lübnan gücü arıyor
UNIFIL’in görev süresi dolmadan sahadaki hedeflerine ulaşamayacağını gören Washington, daha önce karşı çıktığı alternatif BM gücü seçeneğini değerlendirmeye başladı.
YDH- El-Ahbar, Lübnan’ın güneyinde herhangi bir BM gücünün bulunmasına karşı çıkan ABD’nin, UNIFIL’in yerini alabilecek alternatif bir uluslararası misyona ilişkin önerileri değerlendirmeye başladığını bildirdi.
BM kaynakları, Washington’ın Lübnan’ın güneyindeki durumu UNIFIL’in görev süresi dolmadan önce istediği şekilde sonuçlandıramayacağını gördüğünü belirtti.
ABD’nin bu nedenle UNIFIL’in çekilmesi ile sahadaki hedeflerin tamamlanması arasında oluşacak boşluğu dolduracak bir mekanizma arayışına girdiği kaydedildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, UNIFIL’in personel sayısı azaltılarak ve görev tanımı değiştirilerek faaliyetini sürdürmesini veya BM Lübnan Özel Koordinatörlüğüne bağlı askerî-sivil bir yapı kurulmasını önerdi.
Batılı kaynaklar ise ABD’nin yeni bir barış gücüne siyasi ve mali destek vermeye hazır olmadığını, İsrail’in askerî operasyonlarını sürdürebilmesi için mevcut belirsizliği uzatmayı tercih ettiğini ifade etti.
İlgili Haberler
UNIFIL tasfiyeye başladı, güneyde belirsizlik büyüyor
19 Eylül 2026 11:21
Lübnan hükümeti Avrupa askerî gücü kararını erteledi
19 Eylül 2026 11:13
Fransız ordusundan hükümete: Hizbullah’a rağmen Lübnan’a giremeyiz
19 Eylül 2026 11:05
Hizbullah’ın vetosu İtalya’yı geri adım attırdı
19 Eylül 2026 11:00
