Barak: Netanyahu iktidarda kalmak için bütün cepheleri ateşe verebilir
Netanyahu’yu “nefes alır gibi yalan söylemekle” suçlayan Barak, onun iktidarda kalmak uğruna seçime günler kala yeni bir savaş başlatabileceğini söyledi.
YDH- İsrail’in eski başbakanı ve savunma bakanı Ehud Barak, Benyamin Netanyahu’nun iktidarda kalmak için Knesset seçimlerinden yalnızca beş gün önce bile savaşı yeniden başlatabileceğini söyledi. Barak, Netanyahu’nun seçimleri erteleyecek bir savaşın altyapısını hazırladığını belirtti.
İbranice “Kanal 12” televizyonuna konuşan Barak, seçimler yaklaşırken savaşın yeniden başlamasına ilişkin kaygıların temelsiz olmadığını vurguladı. Netanyahu’nun kararlarını “İsrail’in çıkarlarına” göre değil, kendi iktidarını korumak amacıyla aldığını söyledi.
Netanyahu’nun yıllardır İran, Batı Şeria, Gazze ve Lübnan’daki tehditlerden söz ettiğini hatırlatan Barak, bu cephelerdeki tehditlerin hâlen sürdüğünü ifade etti. Netanyahu’nun bütün bu cepheleri ateşe vermek için “yalnızca bir kibrite” ihtiyaç duyduğunu belirterek gerektiğinde seçimlere beş gün kala bile yeni bir savaş başlatabileceği uyarısında bulundu.
Barak, Netanyahu’ya yönelik eleştirisini şu sözlerle sürdürdü:
“Netanyahu, seçimleri erteleyecek bir savaşa çıkmanın altyapısını hazırlıyor. Nefes alır gibi, cips yer gibi, hesabı ödemeden restorandan çıkar gibi yalan söylüyor.”
Netanyahu’nun geçmişte söylediği “Bir ulusun hayatı, başbakanın kişisel hayatta kalma parkuru değildir” sözünü hatırlatan Barak, “Bu nedenle 27 Ekim’de iktidardan bir daha dönmemek üzere uzaklaştırılması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.
“İran çöküyor söylemi doğru değil”
Barak, Netanyahu hükümetinin İran’a ilişkin değerlendirmelerini de eleştirdi:
“Bize İran’ın çöküşün eşiğinde olduğunu söylüyorlar. Ancak bu hiç doğru değil. Bu konuda doğru bir kavrayışları yok; bunlar yalnızca içi boş sözler.”
Son beş yılda İran’ı birkaç adım bile geriletemediklerini söyleyen Barak, “Bu sözümü bir yere kaydedin: Gelecek yıl bir gün uyanıp İranlıların nükleer deneme yaptığını görürsem şaşırmam” dedi.
Barak, 7 Ekim’in üzerinden üç yıl geçmesine ve 2 bin 500 kişinin ölmesine rağmen aynı hükümetin iktidarda kalmasını “kuşağımızın utancı” olarak nitelendirdi.
Hükümetin hâlâ İsrail’i ileriye taşıyabileceğini savunduğunu belirten Barak, buna karşılık “tam bir stratejik acizlik ve benzeri görülmemiş bir yolsuzluk” sergilediğini söyledi.
İlgili Haberler
İsrail ordusunun sivil katliamı inkârına komutanların tanıklıklarıyla …
04 Ekim 2026 09:58
İsrail askerleri "yanlışlıkla" patlayan bombanın hedefi oldu
04 Ekim 2026 09:22
7 Ekim İsrail siyasetini yeniden şekillendirdi
03 Ekim 2026 19:36
İsrail ordusu destek askerlerini muharebeye hazırlıyor
03 Ekim 2026 18:35
