Hürmüz’den geçen gemi sayısı iki ayın en düşük seviyesinde
Tankerlere yönelik saldırıların artmasıyla deniz trafiği yavaşlarken, Ortadoğu’dan ham petrol sevkiyatı Umman Körfezi ve Kızıldeniz rotalarına kaydı.
YDH- Deniz taşımacılığı verilerine göre, perşembe günü Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilerin sayısı iki aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Bu düşüş, geçtiğimiz hafta su yolundan geçen petrol tankerlerine yönelik saldırıların, ABD-İsrail’in İran’a karşı başlattığı saldırıların başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından gerçekleşti.
Deniz taşımacılığı analiz şirketi Kpler’in verilerine göre, salı günü boğazdan yalnızca yedi yük gemisi geçti. Bu, 23 Temmuz’dan bu yana kaydedilen en düşük sayı oldu. Çarşamba günü sayı 10’a yükselse de, pazar ve pazartesi günlerinde kaydedilen ve günlük ortalaması 20 gemiyi aşan seviyenin hayli altında kaldı.
Son iki günde boğaza giren gemilerin sayısı, boğazdan çıkan gemilerin sayısını aştı.
Kpler analistleri Emmanuel Bellostrito ve Yui Torikata, 6 Ekim tarihli bir notta, boğazdan geçen ham petrol miktarının savaş sırasında ulaştığı ve bir önceki hafta kaydedilen en yüksek seviyeye kıyasla yüzde 27 azalarak günlük en az 10,1 milyon varile gerilediğini belirtti.
Buna karşılık analistler, Umman Körfezi kıyıları ile Kızıldeniz’den gerçekleştirilen ham petrol ihracatının günlük 6,7 milyon varile yükseldiğini belirtti. Bu miktarın savaş öncesindeki seviyelerin iki katından fazla olması, Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşen arz açığını telafi etti ve Ortadoğu’dan toplam ham petrol ihracatının savaş öncesi seviyelerde kalmasına yardımcı oldu.
Londra Borsası Grubunun verileri de salı günü boğazdan sekiz geminin geçtiğini gösterdi. Bu gemilerin dördü boğaza girerken, dördü boğazdan çıktı. Bir önceki gün ise bu sayı 14’tü.
Geçiş yapan gemiler arasında beş petrol tankeri ile Katar’daki Ras Laffan’dan yükünü alan ve Pakistan’daki Port Kasım’a doğru ilerleyen Mafyar adlı bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankeri de bulunuyordu.
Deniz güvenliği alanında olayları takip eden kaynaklar, geçtiğimiz hafta boğazdan geçen tankerlere yönelik saldırıların, savaşın başlamasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Saldırılar, Körfez’deki petrol üreticilerinin ihracat faaliyetlerini yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleşti.
Son olayda, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Kurumu (UKMTO) çarşamba günü, Katar’ın Şimal kentinin 51 deniz mili açığında bir tankere mermilerin isabet ettiğini ve olayda yaralananlar olduğunu bildirdi.




