• 03/02/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yle görüşmesinden sonra bir basın toplantısı düzenledi.




    YDH-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yle görüşmesinden sonra bir basın toplantısı düzenledi.

     

    Irak başbakanı Nuri el-Maliki’yle son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, iki ülke arasında birçok işbirliği alanının bulunduğunu söyledi.

     

    Görüşmede enerji, petrol, taşımacılık, sanayi, ticaret, turizm ve güvenlik alanında işbirliği imkanlarının ele alındığını belirten Ahmedinejad, “Bölgesel meseleleri de görüştük ve tüm bu konularda görüş birliği içinde olduğumuzu gördük. İran ve Irak tüm potansiyelleri kullanma konusunda kararlıdırlar” dedi.

     

    Irak’ta kendisine gösterilen ilgiden dolayı Iraklı yetkililere teşekkür eden Ahmedinejad, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

     

    Irak halkı ABD’yi istemiyor

    Bir gazetecinin, “Bush Iraklı yetkililerden size niçin Irak’taki terörizmi desteklediğinizi sormalarını istedi. Bu konuda ne diyorsunuz” şeklindeki sorusunu “Sayın Bush’a deyin ki başkalarına iftira atmak onların sorunlarının çözümüne katkı sağlamaz. İftira dönemi artık geride kaldı, onlar artık bölge gerçeklerini kabul etmeli, Irak halkı ABD’yi istemiyor” diye cevapladı.

     

    İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD’nin sesi radyosu muhabirinin “İran ve Irak birbirine güvenebilir mi?” şeklindeki sorusunu da “her şeyi aynı olan iki millet birbirine güvenemeyecekse, siz 12 bin kilometre ötedekilere güvenilebileceğini mi sanıyorsunuz? İran ve Irak halkları arasında sağlam bir güven bulunmaktadır” diye cevapladı.

     

    Iraklı bir muhabirin “Irak’a gelen ilk İran Cumhurbaşkanısınız, Irak’ı nasıl buldunuz?” sorusunu cevaplayan Ahmedinejad, “Irak’ta gördüğüm şey, medeniyet kuran, kültürlü ve kendisi için parlak bir gelecek kuracak iradeli bir halktır” dedi.

     

    Bir gazetecinin, “Irak’la ABD arasında yapılacak anlaşmalar sizi kaygılandırıyor mu?” şeklindeki sorusunu da cevaplayan İran Cumhurbaşkanı, “Irak’ın menfaatlerini Irak halkı belirler, biz Irak halkının ve hükümetinin kendisinin ve bölgesinin menfaatlerini teşhis edebilecek gelişmişlikte olduğuna inanıyoruz” dedi.

     

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yle görüşmesinden sonra Iraklı aşiret liderleriyle de bir araya geldi.

     

    Birlik ve dayanışma

    Ahmedinejad, Iraklı aşiret liderlerine yaptığı konuşmada, Irak’ın adını yeryüzünden silmeye çalışanların mağlup olduğunu belirterek birlik ve dayanışmaya vurgu yaptı ve “Düşmanlar bizim birlik ve beraberlik içinde yücelmemizi ve gelişmemizi istemiyorlar, onlar önce ayrılık silahını icat edip daha sonra da bunu ayrılık ve fitne çıkarmak için kullanıyorlar” dedi.

     

    İslam dünyasına yönelik baskıların temelinde Müslümanlar arsındaki birlik ve dayanışmanın yok edilmesi için çıkarılan ayrılıklar bulunduğunu belirten Ahmedinejad, “Bugün benim için en önemli ve en unutulmaz gündür; çünkü şu anda gayretli, kahraman ve mümin bir yurdun aşiretleri arasında bulunuyorum” dedi.

     

    Aşiretlerin isimlerinin yiğitlikleri, kahramanlıkları ve dindarlıklarıyla birlikte daima Peygamber’le birlikte anıldığını söyleyen Ahmedinejad, “Dünyadan Irak’ın adını silip burayı kültürsüz ve geri kalmış bir yer gibi göstermeye çalışanlar yenildiler. Irak teslim olup zillete boyun eğmedi ve başkalarının kendileri adına karar vermesine izin vermedi” dedi.

     

    Filistin meselesi

    Konuşmasında Filistin meselesine de değinen Ahmedinejad, “Filistinlilerin suçu nedir? Avrupa’da bir şeyler olmuşsa bunun bedelini niye Filistinliler ödemek zorunda olsun?” dedi.

     

    Ahmedinejad, Filistin konusuna Bağdat’taki yabancı misyon temsilcilerini kabulünde yaptığı konuşmada da değinmeyi sürdürerek Filistin’in 60 yıldır işgal altında bulunduğunu belirtti ve “Filistin’de kadınlar ve çocuklar evlerinde öldürülüyor, dünya bu cinayetlere cevap verecek araçlardan yoksun ve tüm dünya bu cinayetleri sadece susarak izliyor” dedi.

     

    Mütecavizlerin ve işgalcilerin dünyada kimseye cevap verme ihtiyacı duymadıklarını belirten Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi’nin görevini gerçekten yapması durumunda bugün Filistin’de yaşanan olaylara tanık olunmayacağını söyledi.

    

    Makaleler

    Güncel