ABD Yüksek Mahkemesi'nden 11 Eylül sanıklarının itiraf anlaşmalarına ret
ABD Yüksek Mahkemesi, 11 Eylül saldırılarının sanıkları Halid Şeyh Muhammed ve iki kişinin idam cezasından muaf tutulmasını sağlayacak itiraf anlaşmalarını yeniden yürürlüğe koyma talebini reddetti.
YDH — ABD Yüksek Mahkemesi, 11 Eylül 2001 saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed’in idam cezasından kurtulmasını sağlayacak itiraf anlaşmasının yeniden yürürlüğe konması talebini reddetti.
Mahkeme, Muhammed ile birlikte suçunu kabul eden iki sanığın başvurusunu incelemeye almadı.
Böylece eski Savunma Bakanı Lloyd Austin’in 2024’te iptal ettiği anlaşmaların geçersizliği korundu.
Muhammed ile Mustafa el-Havsavi ve Velid bin Ataş, suçlarını kabul etmeleri karşılığında idam cezasından muaf tutulmalarını öngören anlaşmaları kabul etmişti.
Ancak anlaşmalar, Cumhuriyetçi milletvekillerinin tepkisini çekmiş; Austin de kabul edilmelerinden iki gün sonra anlaşmaları iptal etmişti.
Savunma avukatları, Austin’in anlaşmaları iptal etme kararının askeri hukuka aykırı olduğunu ve davanın sonuçlanmasını daha da geciktirdiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.
Ancak Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Temmuz 2025’te Austin’in anlaşmaları iptal etmek için yasal yetkiye sahip olduğuna hükmetmişti. Yüksek Mahkemenin başvuruyu reddetmesiyle bu karar geçerliliğini korudu.
Karar, Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde tutulan sanıkların 20 yılı aşkın süredir devam eden askeri yargılama sürecindeki çıkmazı derinleştirdi.
Muhammed ve diğer sanıkların duruşması, ağustos ayında alınan kararla Haziran 2028’e ertelendi.
Muhammed, 11 Eylül saldırılarında kaçırılan yolcu uçaklarının New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne ve Virginia’daki Pentagon’a çarpmasıyla sonuçlanan saldırıları organize etmekle suçlanıyor.
İlgili Haberler
İngiltere’den Batı Şeria’daki yerleşim projelerine yaptırım uyarısı
19 Ekim 2026 21:43
Amerikan rejimi, İran savaşındaki askeri hataları kabul etti
19 Ekim 2026 21:40
Fransa’da Louvre’un girişi kapatıldı
19 Ekim 2026 21:07
İsrail polisi Tiran sokaklarında: 'Arnavutluk yeni Filistin oluyor'
19 Ekim 2026 19:10
