Seçimlere sekiz gün kala Netanyahu'ya iki kötü haber birden
İsrail’de seçimlere sekiz gün kala yayımlanan Kanal 12 anketi, Gadi Eisenkot ve Naftali Bennett’in başbakanlık tercihi ölçümünde Benyamin Netanyahu’nun önüne geçtiğini, ancak hiçbir bloğun hükümet kurmak için gereken 61 sandalyeye ulaşamadığını gösteriyor.
YDH — İsrail’de seçimlere sekiz gün kala Kanal 12’nin yayımladığı anket, Gadi Eisenkot’un başbakanlık tercihi ölçümünde Benyamin Netanyahu’nun önündeki farkı 12 puana çıkardığını, ancak ne Netanyahu karşıtı ne de Netanyahu yanlısı blokun Knesset’te hükümet kurmak için gereken 61 sandalyeye ulaşabildiğini gösteriyor.
Eisenkot ve Bennett, Netanyahu’nun önünde
Ankete göre katılımcıların yüzde 45’i başbakanlık için Gadi Eisenkot’u tercih ederken Netanyahu’yu tercih edenlerin oranı yüzde 33’te kaldı. Böylece Eisenkot’un Netanyahu karşısındaki üstünlüğü, geçen haftaki anketteki 10 puandan 12 puana yükseldi.

Naftali Bennett de aynı ölçümde Netanyahu karşısındaki farkını artırdı. Geçen hafta Netanyahu’nun bir puan önünde bulunan Bennett, son ankette beş puanlık üstünlük sağladı. Avigdor Lieberman karşısında ise Netanyahu önde kalmayı sürdürdü, ancak aralarındaki fark bir puan daraldı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Netanyahu’ya verdiği açık desteğe rağmen, başbakanlık tercihi ölçümünde Netanyahu lehine bir değişim görülmedi. Ancak İsrail’de başbakan doğrudan halk oyuyla seçilmiyor; hükümetin kurulmasında Knesset’teki sandalye dağılımı belirleyici rol oynuyor.
İki blok da 61 sandalyeye ulaşamıyor
Anket, Netanyahu karşıtı blokun 120 üyeli Knesset’te 55, Netanyahu yanlısı blokun ise 51 sandalye kazanacağını öngörüyor. Kalan sandalyeler iki Arap partisi arasında paylaşılıyor. Buna göre iki blok da tek başına hükümet kurmak için gereken 61 sandalyelik çoğunluğa ulaşamıyor.

Partilerin tahmini sandalye dağılımında Yashar 24, Likud 21, B'Yachad 14, Ortak Liste 9, Demokratlar 9, Yisrael Beytenu 8, Shas 8, Otzma Yehudit 8, Dini Siyonizm 7, Birleşik Tevrat Yahudiliği 7 ve Ra'am 5 sandalye kazanıyor.
İsrail Halk Partisi, Rezervler Partisi, Mavi Beyaz Partisi ve Haredi Halk Partisi ise yüzde 3,25’lik seçim barajını aşamıyor.
Baraj altındaki partiler ve katılım oranı sonucu etkileyebilir
Anketin bir bölümü, Benny Gantz’ın Mavi Beyaz partisinin seçim yarışından çekildiğini açıklamasından önce yapıldı. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 6,5’i, seçim barajının altında kalan partilere oy vermeyi düşündüğünü belirtti. Bu durum, barajı aşamayan partilere gidecek oyların sandalye dağılımını ve blokların çoğunluk hesabını etkileyebileceğine işaret ediyor.
Ankete göre seçmenlerin yüzde 72’si oy kullanmayı planlıyor. Sandığa gitme eğilimi Netanyahu karşıtı seçmenlerde yüzde 81’e ulaşırken Netanyahu yanlısı seçmenlerde yüzde 74’te kalıyor.
507 kişinin katıldığı araştırmanın açıklanan hata payı yüzde 4,4. Anket, Eisenkot’un başbakanlık tercihi ölçümünde Netanyahu karşısındaki üstünlüğünü artırdığını gösterirken, seçim sonrasında hükümet kurabilecek bir çoğunluğun ortaya çıkıp çıkmayacağına ilişkin belirsizliğin sürdüğüne işaret ediyor.




