Son Dakika
İnşa

Buhayti: Batı Kıyısı'nda ele geçirdiğimiz silahlarla 10 yıl daha savaşabiliriz

22 Ekim 2026 00:35 Bu sayfayı yazdır

Ensarullah yetkilisi Muhammed el-Buhayti, Batı Sahili’nde Suudi ordusu ve ona bağlı güçlerden ele geçirdikleri silahların Yemen ordusuna on yıl boyunca savaşabilecek kapasite sağladığını söyledi.

Buhayti: Batı Kıyısı'nda ele geçirdiğimiz silahlarla 10 yıl daha savaşabiliriz
Buhayti: Batı Kıyısı'nda ele geçirdiğimiz silahlarla 10 yıl daha savaşabiliriz YDH
Yazı boyutu
100%
2 dk okuma

YDH ― Ensarullah Siyasi Büro Üyesi Muhammed el-Buhayti, el-Arabi’ye verdiği mülakatta, İran’a yönelik Arap rejimlerinin tutumunu ve Yemen’in dış müdahalelere karşı mücadelesini değerlendirdi. 

Buhayti, “Şah döneminde İran, Amerika’nın bölgedeki en sadık jandarmasıydı ve bugün İran’a diş bileyen Arap rejimlerinin o vakitler Tahran’la arası gayet iyiydi. Peki bu rejimler kırk yıldır, bilhassa da bugün neden İran’a düşmanlık besliyor? Evet, bugün tam da bu sorunun cevabını arıyorum: Bu yönetimler şimdi neden İran’a cephe alıyor? Çünkü bunlar Amerika’nın elinde birer kukladır; işin özü budur. Asıl hazmedemedikleri şey; İran’ın yeniden İslam dünyasının bağrına dönmesi, Arapların ve İslam ümmetinin dertlerini kendi öz davası bilmesidir.” dedi.

İran’ın Irak’la savaşı sırasında ABD’den silah aldığı yönündeki eleştirileri reddederek, Tahran’ın bu silahları “kendi iradesini dayatarak elde ettiğini” savundu. 

İran’a silah verilmesi karşılığında Hizbullah’ın elindeki Amerikalı rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığını söyleyen Buhayti, bunu “İran’ın zaferi” olarak nitelendirdi.

Yemen ordusunun da silahlarını Suudi ordusunun ve ona bağlı güçlerin cephaneliklerinden ele geçirdiğini belirten el-Buhayti şöyle dedi:

“Mesela bugün biz, yani Yemen ordusu, silahlarımızı nereden sağlıyoruz? Suudi ordusunun ve onların paralı askerlerinin cephaneliklerinden. Sadece Batı Sahili’nde ganimet olarak ele geçirdiğimiz silahlar bile bize on yıl boyunca savaşacak gücü fazlasıyla verir.”

Yemen’in doğrudan saldırganlıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayan el-Buhayti, 2011-2014 döneminde ABD büyükelçisinin ülkeyi fiilen yönettiğini ileri sürdü.

Reşad el-Alimi ve Başkanlık Konseyi’nin Muhammed bin Selman tarafından atandığını savunan el-Buhayti, Yemen halkının dışarıdan yönetici atanmasını kabul etmeyeceğini belirtti.

Son olarak şu sözlerle açıklamasını tamamladı:

“Savaşın süreceğini söylüyorlar. Peki ne zamana kadar? Biz, Yemen’i uluslararası vesayet altına sokan o Körfez Girişimi’ne boyun eğene kadar.”

İlgili Haberler