Sanaa’nın Lahic’deki ilerleyişi Aden’de kaygıları artırdı
Sanaa güçlerinin Lahic’de kıyı şeridi boyunca ilerlemesi, Babulmendeb’in güneyindeki silahlı grupların kuşatılma riskini artırırken ABD Aden çevresinde deniz devriyelerini devreye soktu ve Güney Geçiş Konseyi birliklerin güneye çekilmesini tavsiye etti.
YDH ― Yemen’in batısında Sanaa güçlerinin ilerleyişi ve güneyli silahlı grupların Babulmendeb’in güneyinde kuşatılma riskiyle karşı karşıya kalması, Aden’deki güvenlik kaygılarını artırdı.
ABD, Yemen’in deniz yoluyla Aden’e sızdığı yönündeki iddiaların ardından kent çevresinde deniz devriyelerinin başlatılması için harekete geçerken, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yakın Güney Geçiş Konseyi’nin üst düzey isimleri de konsey başkan yardımcısı Ebu Zur’a el-Muharrami’ye birliklerini güneye çekmesini tavsiye etti.
ABD’den Aden’de güvenlik hamlesi
ABD, cumartesi günü Yemen dosyasında yoğun bir diplomatik ve güvenlik hareketliliği başlattı.
Washington’ın bu adımları, Yemen’in güneyindeki son kalelerini kaybetme endişesiyle ilişkilendirildi.
ABD’nin Yemen Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Neil Hopp, Aden’deki Sahil Güvenlik birliğinin komutanı Halid el-Kumli’yi görüşmeye çağırdı.
ABD Büyükelçiliği, ikilinin Aden Körfezi’ndeki gelişmeleri ele aldığını açıkladı.
Görüşmenin ardından el-Kumli, Aden kıyıları çevresinde deniz devriyelerinin başlatıldığını duyurdu.
Bu adım, ABD’nin bölgede deniz güvenliğine yönelik yeni talimatlar verdiği yönünde değerlendirmelere yol açtı.
Yemen, Aden’e denizden mi sızdı?
ABD’nin Aden’deki hareketliliği, ABD Büyükelçisi’ne yakın isimlerin Yemen güçlerinin deniz yoluyla kente sızdığını öne sürmesinin hemen öncesinde yaşandı.
Aden el-Gad gazetesinin genel yayın yönetmeni Fethi bin Lazrak da “Husiler” olarak nitelendirdiği güçlerin deniz yoluyla Aden içinde operasyonlar düzenlediğini iddia etti.
Ancak söz konusu iddialara ilişkin ayrıntılı bir doğrulama bilgisi paylaşılmadı.
Kentte son günlerde peş peşe yaşanan gelişmelerin bir diğer boyutunu ise Sanaa yönetiminin askerî faaliyetleri oluşturdu.
Sanaa güçleri, kentteki çeşitli mevzilerde bulunan Suudi destekli askerî yığınakları hedef almaya başladı.
ABD’nin son hamleleri, Yemen’de Suudi öncülüğündeki koalisyona yakın yönetimin geçici başkenti Aden’in düşebileceğine ilişkin kaygıların arttığı bir döneme denk geldi.
Özellikle savunma bakanı başta olmak üzere önde gelen isimlerin son açıklamaları, bu endişeleri güçlendirdi.
Güney Geçiş Konseyi’nden el-Muharrami’ye geri çekilme tavsiyesi
Yemen’in batısındaki askerî gelişmeler, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yakın Güney Geçiş Konseyi içinde de endişelere yol açtı.
Konseyin üst düzey isimleri, cumartesi günü başkan yardımcısı Ebu Zur’a el-Muharrami’ye birliklerini güneye çekmesi ve Babulmendeb Boğazı’nın güneyinde ilerlemiş güçlerini hızla geri çekmesi tavsiyesinde bulundu.
Tavsiyeler, batıdaki savaşta gelişmelerin hız kazandığı bir dönemde geldi. Konsey içindeki bu isimler, Sanaa güçlerinin Lahic’deki kıyı şeridinin kontrolünü ele geçirmeye yaklaşmasının, Babulmendeb’in güneyinde ilerleyen silahlı grupları kuşatma altında bırakabileceğini ve onları ölümcül bir durumla karşı karşıya getirebileceğini değerlendirdi.
Sanaa güçleri Lahic’de kıyı şeridinde ilerliyor
Güney Geçiş Konseyi’ndeki üst düzey isimler, Sana güçlerinin Aden ile Babulmendeb’i Lahic üzerinden birbirine bağlayan kıyı şeridinin kontrolünü ele geçirme yönünde önemli ilerleme kaydettiğini belirtti.
Söz konusu isimler, “Husiler” olarak nitelendirdikleri güçlerin el-Mudaribe ve Tur el-Baha üzerindeki kontrollerini tamamlamalarının ardından kıyı şeridinin kontrolünü neredeyse tamamen ele geçirmek üzere olduğunu ifade etti.
Sana güçleri, son günlerde Lahic’deki ilçede önemli ilerlemeler kaydetti. Bu ilerleyiş, çok sayıda silahlı grubun Aden’e geri dönmesine yol açtı. Buna rağmen Babulmendeb’in güneyinde hâlâ küçük silahlı birlikler mevzilerini koruyor.
El-Mudaribe operasyonları kuşatma hamlesi olarak değerlendirildi
Sana yönetiminin el-Mudaribe’de yürüttüğü operasyonlar, Suudilerin talimatları doğrultusunda Babulmendeb’in güneyinde ilerleyen güneyli silahlı grupları kuşatmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirildi.
Bu gelişmeler, bir yandan Aden çevresindeki güvenlik kaygılarını artırırken diğer yandan Babulmendeb’in güneyinde konuşlanan güçlerin konumunu daha kırılgan hâle getirdi.
Güney Geçiş Konseyi’ndeki üst düzey isimlerin el-Muharrami’ye geri çekilme tavsiyesi de Sana güçlerinin kıyı şeridindeki ilerleyişinin güneyli gruplar açısından oluşturduğu risklere işaret etti.




