Likud’dan Netanyahu için zafer konuşması hazırlığı
Likud, sağ blok çoğunluğu sağlayamasa bile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için zafer konuşması hazırlıyor.
YDH — İsrail’de sandık çıkış anketleri henüz yayımlanmadan Likud, sağ blok hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu elde edemese bile Başbakan Benyamin Netanyahu adına bir zafer konuşması hazırlamaya başladı.
Kanal 12 muhabiri Yaron Abraham’ın salı akşamı aktardığına göre Likud, Netanyahu’nun seçimleri Knesset’teki en büyük partinin lideri olarak tamamlamasını zafer ilanı için yeterli görüyor.
Yaşar Partisi lideri Gadi Eisenkot ise seçim gecesi için farklı bir plan hazırlıyor.
Likud’un zafer hesabı
Sandıklar henüz kapanmamış ve seçim çıkış anketleri yayımlanmamışken Netanyahu’nun yakın çevresi zafer kutlamalarına hazırlanıyor.
Abraham’ın haberine göre Likud, sağ blok hükümet kurmak için gereken çoğunluğa ulaşamasa bile Netanyahu’nun seçim gecesi yapacağı konuşma üzerinde çalışıyor.
Likud’daki bu hazırlığın arkasında, Netanyahu’nun son 24 saatte yürüttüğü siyasi hamlenin sonuç verdiği yönündeki inanç yatıyor.
Abraham’a göre iktidar partisi, Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich’in partilerine oy veren seçmenleri Likud’a çekmeyi amaçlayan “oyları kendine çekme” kampanyasının başarılı olduğunu düşünüyor.
Dikkat çekici olan, değişim bloğundaki bazı isimlerin de Likud’un bu değerlendirmesine katılması.
Netanyahu için belirleyici ölçüt
Likud’un hesabına göre Netanyahu’nun seçim gecesi zafer ilan edebilmesi için sağ blokun hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması şart değil. Asıl hedef, Likud’un seçimleri Knesset’in en büyük partisi olarak tamamlaması.
Saat 22.00’de yayımlanması beklenen sandık çıkış anketleri bu tabloyu doğrularsa Netanyahu, bloklar arasındaki sandalye dağılımı hükümet kurmasına imkân vermese bile Likud’un güçlenmesini kişisel bir siyasi başarı olarak sunabilecek.
Eisenkot’un farklı planı
Siyasi yelpazenin diğer tarafında ise farklı bir senaryo üzerinde duruluyor. Yaşar Partisi lideri Gadi Eisenkot’un seçim sonuçlarını kendi lehine yorumlaması ve kendisini başbakan olarak görevlendirmelerini isteyen milletvekillerinin sayısının Netanyahu’yu destekleyenlerden daha fazla olduğunu savunması bekleniyor.
Böyle bir durumda iki lider de aynı seçim gecesinde zafer ilan edebilir. Netanyahu, Likud’un parlamentodaki sandalye sayısına ve en büyük parti olmasına odaklanırken Eisenkot, hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu oluşturma ihtimalini öne çıkaracak.
Seçim gecesi siyasi mücadeleye dönüşebilir
Abraham, Netanyahu’nun yakın çevresindeki hazırlıkları aktarırken, “Yakın çevresinde, gece çok erken saatlerde okuyacağı konuşmanın satırları üzerinde şimdiden çalışılıyor” dedi.
Abraham’a göre bu senaryonun gerçekleşmesi hâlinde seçim gecesi, milletvekili dağılımı kesinleşmeden kimin gerçekten kazandığı üzerine siyasi ve medya alanında bir mücadeleye sahne olabilir.
Abraham, haberini izleyicilere şu sözlerle tamamladı:
“Sana ve izleyicilerimize bir ipucu vereyim: Önümüzde uzun bir gece var.”
İlgili Haberler
İsrailli yorumcu itiraf etti: Sağ, Arap seçmenleri ciddiye almadı
27 Ekim 2026 22:47
Ra'am Partisi lideri : Felaketlerle dolu dört yılın bitmesine iki saat…
27 Ekim 2026 22:44
İsrail seçimlerinde katılım yüzde 74,3’e yükseldi
27 Ekim 2026 21:57
İsrail tarihinin en kritik seçimi: Sandıktan ne çıkabilir?
27 Ekim 2026 00:30
