Ukrayna, Arabistan’daki İHA uzmanlarına destek mi gönderdi?
Suudi Arabistan’da üs değiştiren Ukrayna’ya ait askeri nakliye uçağı, Kiev’in Riyad’la İHA savunması alanındaki işbirliğinin yeni bir aşamaya taşınıp taşınmadığı sorusunu gündeme getirdi.
YDH- Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait Il-76MD tipi ağır nakliye uçağı, Arabistan’daki hareketliliğiyle dikkat çekti. Uçuş takip verilerine göre 31 Ekim’den bu yana ülkede bulunan uçak, Zahran’daki Kral Abdülaziz Hava Üssü’nden Prens Sultan Hava Üssü’ne doğru hareket etti.
Egypt’s Intel Observer’ın değerlendirmesine göre uçuş, Ukraynalı insansız hava aracı karşıtı uzmanların bölgeye konuşlandırılmasını destekliyor olabilir. Ancak uçağın taşıdığı yük ve seferin amacı hakkında Kiev veya Riyad’dan resmî açıklama yapılmadı.
Açık kaynaklarda uçağın Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait Il-76MD olduğu ve kuyruk numarasının 76661 olarak kaydedildiği bildirildi.
Ukrayna’nın Körfez’deki İHA savunma işbirliği
Ukrayna, İran’a karşı savaşın başlamasının ardından Körfez ülkelerine insansız hava araçlarıyla mücadele konusunda uzman ekipler gönderdi.
Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ekiplerin Suudi rejimi, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Ürdün’de görevlendirildiğini, bölgede toplam 228 Ukraynalı uzmanın bulunduğunu açıklamıştı. Kiev’in paylaştığı uzmanlık, özellikle Şahid tipi saldırı İHA’larının tespiti ve önlenmesine odaklanıyor.
Arabistan’daki Prens Sultan Hava Üssü’nde daha önce de Ukrayna bağlantılı İHA savunma çalışmaları yürütüldü.
Reuters’ın beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD ordusu üsse Ukrayna’nın Sky Map adlı komuta ve kontrol platformunu yerleştirdi; Ukraynalı askerî yetkililer de ABD personeline sistemin kullanımını öğretti. Platform, radar ve sensörlerden gelen verileri birleştirerek İHA tehditlerini tespit etmeye ve savunma müdahalesini koordine etmeye yarıyor.
İlgili Haberler
Seul, deniz gücünü Hürmüz’e yakın bölgelere genişletiyor
05 Kasım 2026 11:40
İran ile ABD arasında yeni arabuluculuk için Çin devreye giriyor
02 Kasım 2026 19:30
Çin, hayalet İHA'sını ilk kez amfibi gemiden uçurdu
30 Ekim 2026 23:19
Pakistan: İran’ın Mekke Anlaşması’na katılmasına engel yok
30 Ekim 2026 22:54
