• 05/07/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran’ı Irak’ta güvenlik sorunları yaratmakla suçlayan Iraklı yetkilileri medyatik olmaya çalışmakla suçladı.




    YDH-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran’ı Irak’ta güvenlik sorunları yaratmakla suçlayan Iraklı yetkilileri medyatik olmaya çalışmakla suçladı.

     

    Bağdat’ta yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak hükümeti olarak İran’la olan ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek İran’ın Irak’ta güvenlik sorunları yarattığını belirten bazı Iraklı yetkililerin Bağdat hükümetinin resmi görüşünü yansıtmadığını söyledi.

     

    “Son haftalarda maalesef medyatik olmaktan hoşlanan bazı Iraklı yetkililer basına İran karşıtı demeçler verdiler. Bu açıklamalar, İran-Irak ilişkilerinin gerçeğine aykırıdır” diyen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari,  “Şunu açıklıkla söyleyeyim ki hükümet, özellikle de Dışişleri Bakanlığı bu görüşleri kabul etmemektedir” dedi.

     

    Bölge ülkeleriyle ilgili resmi açıklama yapma yetkisinin sadece Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğunu belirten Zebari, İran-Irak ilişkilerinin güçlü temellere dayandığını ve bunun daha da geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi.

     

    İran’la ABD arasında Irak konusunda yapılan görüşmelerle ilgili bir soruyu da cevaplayan Zebari, Irak hükümetinin mevcut şartlarda İran’la Amerika’dan Irak’la ilgili 4. Tur görüşmeleri başlatmalarını resmi olarak istemediğini, tahran ve Washington arasındaki gerginliğin bu görüşmelerin başlamasına engel olduğunu düşündüklerini söyledi.