• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Irak’ın en büyük dini mercii Ayetullah Sistani’nin ABD ile Irak arasında güvenlik konusunda anlaşma yapılmasına kesin bir şekilde karşı olduğu bildirildi.




    YDH-Irak’ın en büyük dini mercii Ayetullah Sistani’nin ABD ile Irak arasında güvenlik konusunda anlaşma yapılmasına kesin bir şekilde karşı olduğu bildirildi.

     

    İran’dan yayın yapan Tabnak adlı internet sitesine açıklama yapan Ayetullah Sistani’ye yakın bir kaynak, Ayetullah Sistani’nin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yle geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı görüşmede, Irak’la ABD arasında güvenlik anlaşması yapılmasına karşı olduğunu ve “ben sağ olduğum müddetçe işgalci ABD ile Müslüman Irak arasında böyle bir anlaşma imzalanmasına izin vermeyeceğim” dediğini söyledi.

     

    Associeted Press haber ajansının Ayetullah Sistani’nin ABD’ye karşı silahlı mücadele başlatılması için gizi fetva yayımladığı yönündeki habere de değinen söz konusu kaynak, bu haberi Amerikan haber ajansının desisesi olarak niteledi ve “Ayetullah Sistani’nin tarzı halkın bilinçlendirilmesini ve yönetim tedbirinin halka dayalı kurumlar aracılığıyla yürütülmesini öngörmektedir” dedi.

     

    Ayetullah Sistani’nin daima Irak halkının canının ve malının işgalcilerin tasallutundan korunmasını ve bu çerçevede de şiddetten uzak durulmasını vurguladığını belirten kaynak, “Ayetullah Sistani, hassas noktalarda mesajlarıyla Irak’taki asli halk hareketlerini yönlendirmiştir. Onun seçimlerin yapılması, meclisin kurulması ve İslami bir anayasanın hazırlanması konusundaki ısrarı, sessiz sedasız bir şekilde işgalcilerin Irak’taki planlarını bozan gelişmeler olmuştur” dedi.

     

    ABD, BM Güvenlik Konseyi kararının 31 Aralık 2008’de dolacak olmasından dolayı, bu tarihten sonra Irak’ta asker bulundurmayı sürdürmek için Irak hükümetine uzun vadeli bir stratejik işbirliği anlaşması yapılması için baskı yapıyor.

     

    ABD’nin Irak’la yapmak istediği uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasına daha önce de Irak’ın önemli dini mercilerinden Seyyid Kazım Hairi tepki göstermişti.