• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-ABD ile Irak arasında imzalanacağı belirtilen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasının ilan edilmemiş bir nüshasının olduğu açıklandı.




    YDH-ABD ile Irak arasında imzalanacağı belirtilen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasının ilan edilmemiş bir nüshasının olduğu açıklandı.

     

    Irak eski Başbakanı İbrahim Caferi’nin Siyasi Danışmanı Cevad Talib, Fars haber ajansına verdiği demeçte Irak’la ABD arasında imzalanacağı belirtilen anlaşmanın kamuoyuna açıklanan nüshasından başka bir içeriği açıklanmayan nüshasının bulunduğunu söyledi.

     

    Yasama yürütme ve yargı gücünün başkanlarıyla parlamentoda 10’dan fazla üyeye sahip partilerin temsilcilerinin ve eski Başbakan İbrahim Caferi gibi önde gelen bazı siyasi liderlerin Irak Güvenlik Politikaları Konseyi ile bir toplantı yaptığını belirten Cevad Talib, Başbakan Maliki’nin bu toplantıda ABD ile yapılması düşünülen anlaşmayla ilgili bilgi verdiğini söyledi.

     

    Toplantıda İbrahim Caferi’nin söz konusu anlaşmayla ilgili olarak sert eleştiriler yönelttiğini belirten Talib, “İbrahim Caferi, Irak’ın böyle bir anlaşma imzalamaya ihtiyacının olmadığını, Iraklıların kendi ülkelerini idare edebilecek yeterliliğe sahip olduğunu söyledi” dedi.

     

    Anlaşmada herhangi bir zaman limiti konmadığını belirten Talib, “Amerikalılar, zaman bakımından herhangi bir limit koymuyor ve böyle bir limitin konulmasına yanaşmak bile istemiyor. Ayrıca onların Irak’ta kaç tane askeri üs kuracağı da belli değil. Hatta onlar bu üslerin mekanından bile bahsetmiyorlar” dedi.

     

    Şu an anlaşmanın ilan edilmemiş nüshası üzerinde tartışmalar yapıldığını belirten Talib, “Iraklı yetkililerin ilan ettikleri ve halen ABD’li yetkililerle müzakerede bulundukları içeriği açıklanmış nüshadan başka bir de içeriği açıklanmamış nüsha var. Anlaşmayla ilgili olarak kilit öneme sahip ibareler bu nüshada yer alıyor” diye konuştu.

     

    Anlaşmanın iki haftaya kadar imzalanacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirten Cevad Talib, “Iraklı yetkililerin bu anlaşmayı kabul etmek ya da etmemek konusunda iki ay süreleri bulunuyor” dedi.