• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-ABD’nin Irak Büyükelçiliği, Irak’la yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasının üzerinde uzlaşmaya varılmadan kamuoyuna açıklanmaması gerektiğini belirtti.




    YDH-ABD’nin Irak Büyükelçiliği, Irak’la yapılması düşünülen uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasının üzerinde uzlaşmaya varılmadan kamuoyuna açıklanmaması gerektiğini belirtti.

     

    ABD’nin Irak Büyükelçiliği Sözcüsü Bayan Mirembe Nantongo, Irak’ta yayınlanan el-Meda gazetesine verdiği demeçte Irak’ın hala istikrarsızlık içinde olduğunu belirterek anlaşma maddeleri üzerinde uzlaşmaya varılmadan anlaşmanın kamuoyuna açıklanmaması gerektiğini söyledi.

     

    Washington’un Irak hükümetini anlaşmayı belli bir tarihte imzalaması için zorlamadığını belirten Mirembe Nantongo, “ancak iki taraf da bunun haziran sonuna kadar bitirilmesinden yana” dedi.

     

    Anlaşmanın ABD Kongresi’nin onayını gerektirecek maddeler içermediğini belirten Mirembe Nantongo, bu anlaşmanın bölge ülkelerine yönelik bir tehdit içermediğini söyledi ve “çünkü ABD askerlerinin buradaki varlığı yasal bir çerçevede olacak” dedi.

     

    Bu anlaşma sayesinde Irak’ın ABD’nin ortağı olarak uluslar arası alanda güçlü bir konum elde edeceğini savunan Nantongo, Irak’ın bu şekilde BM’nin 7. Maddesi kapsamından çıkarılması gibi birtakım uluslar arası müeyyidelerden kurtulacağını söyledi.

     

    ABD’nin Iraklı siyasi grupların ve Irak halkının bu anlaşmayı onaylamasına büyük önem verdiğini belirten Amerikalı yetkili, ulusal bir karar almak için gerçekleştirilen müzakerelere Irak halkının ortak olmasının bu ülkedeki ulusal egemenliği güçlendireceğini ifade etti.

     

    Anlaşma maddelerinin kapalı olmadığını belirten Nantongo, “Irak ve ABD arasındaki müzakerelerin şeffaflığı, tüm şüpheleri ortadan kaldıracak ve anlaşma taslağı Irak parlamentosuna sunularak bu konuda şüphe yaratanların iddialarının yalan olduğu ortaya konacak” dedi.

     

    Anlaşma maddeleri üzerinde uzlaşmaya varılmadan taslağın Irak kamuoyuna sunulmasının doğru olmadığını belirten Nantongo, “tabi ki bu maddeler yeniden gözden geçirilebilir, anlaşmada siyasi, ekonomik, toplumsal konularla güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarında birçok madde bulunmaktadır. Bu anlaşma Irak hükümetine, başka ülkelerle de bu tür anlaşmalar imzalamasının zeminini yaratmaktadır” dedi.