• 07/03/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İsrailli siyasi analistler esir değişimini Hizbullah’ın siyasi bir zaferi olarak nitelerken Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın dünkü basın toplantısında İsrail toplumuna karşı psikolojik savaş yürüttüğünü belirtti.




    YDH-İsrailli siyasi analistler esir değişimini Hizbullah’ın siyasi bir zaferi olarak nitelerken Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın dünkü basın toplantısında İsrail toplumuna karşı psikolojik savaş yürüttüğünü belirtti.

     

    Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın esir mübadelesiyle ilgili basın toplantısına geniş yer veren İsrail medyası, Nasrullah’ın konuşmasını İsrail toplumuna karşı yürütülen bir psikolojik savaş olarak değerlendirdi.

     

    Haaretz gazetesi, Nasrullah’ın dünkü basın toplantısında Hizbullah’ın elindeki iki İsrail askerinin yaşayıp yaşamadığı konusunda açıklayıcı hiçbir şey söylememesinin, esir değişimi anlaşmasını kabul etmesine rağmen İsrail rejimine güvenmemesinden kaynaklandığını yazarken, Hizbullah’ın elinde bulunan iki İsrail askerinin aileleri de nasrullah’ın konuşmasının son dakikasına kadar İsrail toplumuna karşı psikolojik savaş yürüttüğünü belirtti.

     

    İsrail’in Arap dünyası uzmanlarından Udad Granut, bir televizyon kanalına yaptığı değerlendirmede Nasrullah’ın iki İsrail askerinin durumunu iki yıl boyunca gizlediklerini ve İsrail yönetiminin bu konuda bugüne kadar hiçbir bilgiye sahip olamadığını söylemesinin söz konusu askerlerin durumundaki belirsizliği daha da arttırdığını belirterek “bu konudaki belirsizlik Hizbullah’ın elini daha da güçlendiriyor” dedi.

     

    Tzvika Yehzekali adlı diğer bir uzman ise İsrail Kanal-10 televizyonuna yaptığı değerlendirmede “Nasrullah, durumu son derece iyi ve dikkatli değerlendiriyor. Esir değişimi konusunda pürüz çıkarmak istemiyor. O, bu esir değişimini büyük bir zafer olarak görüyor. Ben onun İsrail için en büyük tehdit olduğunu düşünüyorum; çünkü İsrail’le yeni bir savaş ihtimalini reddetmedi. Yeni savaş askeri operasyon esasına değil, İsrail’den asker kaçırma esasına dayalı olacak” dedi.

     

    Her şeye rağmen Nasrullah’ın konuşmalarını dinlemenin faydalı olduğunu söyleyen Yehzekali, “Çünkü o, diğer Arap liderlerinin aksine söz söylüyor” dedi.

     

    İsrail’deki bazı güvenlik yetkililerinin esir değişimine karşı çıkmalarının, bu meselenin Hizbullah’ın Lübnan’daki siyasi konumunu güçlendirmesinden kaynaklandığını belirten İsrailli uzmanlar, esir değişiminin, savaşın yıldönümünde gerçekleştirilmesinin Hizbullah’ı savaşın galibi olarak ilan etmek anlamına geleceğini belirttiler.