• 07/05/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Lübnan’da bugün kurulması beklenen ulusal birlik hükümetinin parlamento çoğunluğunu elinde bulunduran 14 Martçıların bakanlık paylaşımında anlaşamaması sebebiyle birkaç gün daha gecikebileceği bildirildi.




    YDH-Lübnan’da bugün kurulması beklenen ulusal birlik hükümetinin parlamento çoğunluğunu elinde bulunduran 14 Martçıların bakanlık paylaşımında anlaşamaması sebebiyle birkaç gün daha gecikebileceği bildirildi.

     

    14 Martçı blok içindeki Hıristiyan grupların bakanlıkların paylaşımı konusunda anlaşmazlığa düşmeleri üzerine hükümetin bugün açıklanacağı yönündeki iyimser havanın bozulduğunu belirten el-Cezire televizyonu, yeni hükümetin kurulmasının birkaç gün daha gecikebileceğini duyurdu.

     

    Muhaliflere düşecek bakanlıkların kesinleştiğini belirten el-Cezire, başbakan yardımcılığının, iletişim, sosyal işler, enerji ve tarım bakanlıklarını Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketi’ne; dışişleri, sağlık ve sanayi bakanlıklarının Nebih Berri liderliğindeki Emel’e, verildiğini açıkladı.

     

    Kendi payına düşen bir bakanlığı Dürzi müttefiki Tallal Arslan’a bırakan Hizbullah’ın ise kabinede yalnızca çalışma bakanlığına sahip olacağı ve muhtemelen bu bakanlığa da Muhammed Funeyş’in getirileceği bildiriliyor.

     

    Güvenlikle ilgili içişleri ve savunma bakanlıklarının da Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’a bırakıldığı kesinleşirken savunma eski bakanı İlyas el-Mur’un bu görevi sürdüreceği; ancak içişleri bakanlığına kimin getirileceğinin henüz açıklanmadığı ifade ediliyor.

     

    Kabinede Sünnilere bırakılan bakanlıklara Sa’ad Hariri tarafından yapılan atamalarda yeni isimlerin göze çarptığını belirten el-Cezire, bu isimlerden birinin de Sa’ad Hariri’nin kız kardeşinin olduğunu duyurdu.

     

    Velid Canbolat’a bırakılan umumi işler bakanlığına ise eski iletişim bakanı gazi el-Aridi’nin getirileceği bildirilirken, medya ve göçmenlerle ilgili bakanlıkların da yine Velid Canbolat’ın grubuna bırakılacağı açıklandı.

     

    Ulusal birlik hükümetinin açıklanamamasının, 14 Mart koalisyonu içinde yer alan Marunilerin bakanlık paylaşımında anlaşamamalarından kaynaklandığını belirten el-Cezire televizyonu, önceki hükümette 6 bakanlığa sahip olan Marunilerin bu sayıyı korumaya çalışmalarından dolayı bazı sorunlar yaşandığını ifade etti.