• 07/10/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, ABD’nin Irak’taki mutlak yetkilerinin sınırlandırılması ve Irak’ın egemenliğine kavuşması gerektiğini belirtti.




    YDH-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, ABD’nin Irak’taki mutlak yetkilerinin sınırlandırılması ve Irak’ın egemenliğine kavuşması gerektiğini belirtti.

     

    Şarku’l- Evsat gazetesine özel bir demeç veren Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, Irak’ın egemenliğine kavuşması ve ABD’nin yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini belirterek “Amerikalı bir komutan, istediği Iraklıyı tutuklayabiliyorken, Iraklı yetkililer, en feci cinayetleri işlemiş olsa da hiçbir Amerikan askerini tutuklayamamaktadır” dedi.

     

    “Amerikan askerleri istedikleri binayı ele geçirebiliyor, canının istediği her şeyi yapabiliyor, çok uluslu güçler ne yapmış olurlarsa olsunlar tam bir dokunulmazlığa sahip, Irak’a giriş çıkışları da Irak’taki kurallara göre değil, kendi kurallarına göre gerçekleşiyor” diyen cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdlmehdi, bu duruma artık bir son verilmesi gerektiğini ve Irak’ın egemenliğini eline alması gerektiğini vurguladı.

     

    Amerika’nın Irak’ta özel bir hukuka sahip olmasının kabul edilemez olduğunu belirten Adil Abdulmehdi, “15 Kasım 2003’te Paul Bremer’le Irak geçici yönetimi arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda Irak’la ABD arasında 2004 Şubat’ında bir anlaşma yapılması ve hakimiyetin Irak’a bırakılması gerekiyordu; ancak dönemin ABD Savunma Bakanı Rumsfeld bunu dikkate almadı ve bu mesele çözümsüz kaldı” dedi.

     

    Irak’la ABD arasında yapılması düşünülen anlaşmayla ilgili bir soruyu da cevaplayan Adil Abdulmehdi, “Artık bu anlaşma gündemde değil, şu an Iraklılarla Amerikalılar arasındaki görüşmelerde bahis konusu olan şey egemenliğin Irak’a iadesinin nasıl olacağı konusudur. Görüşmeler sonunda bir anlaşmanın mı, bir protokolün mü ortaya çıkacağı şimdilik net değil; ancak her ne olursa olsun mesele, Irak’ın BM’nin 7. Maddesi kapsamından (1483 sayılı BM kararının yarattığı durumdan) çıkarılması ve egemenliğin Irak’a iadesi meselesidir” diye konuştu.