• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Cebel Amil Ulema Heyeti Başkanı Allame Afif Nablusi, Hizbullah’ın selefi gruplarla imzaladığı iyi niyet anlaşmasının, Lübnan’da fitne yollarını kapattığını söyledi.




    YDH-Cebel Amil Ulema Heyeti Başkanı Allame Afif Nablusi, Hizbullah’ın selefi gruplarla imzaladığı iyi niyet anlaşmasının, Lübnan’da fitne yollarını kapattığını söyledi.

     

    Hizbullah’la Lübnanlı selefi gruplar arsında yapılan iyi niyet anlaşmasının Lübnan’da yeni ufuklar açacağını belirten Allame Nablusi, “bu anlaşma Sünnilerle Şiiler arasındaki mezhebi taassupları ve gerginlikleri ortadan kaldıracak ve Lübnan’ın önüne yeni ufuklar açacaktır” dedi.

     

    Hizbullah Siyasi Konseyi Başkanı Seyyid İbrahim Emini ile Lübnan Selefileri Kurulu Üyesi Dr. Hasan Şehhal arasında Beyrut’un es-Sefir otelinde imzalanan iyi niyet anlaşması şu maddeleri içeriyor:

     

    1-Müslümanların kanının saygınlığının korunması için biz, bir müslümanın bir başka müslümanın kanını dökmesini haram kabul ediyoruz. Bir tarafın diğer tarafın saldırısına maruz kalması durumunda saldırıya uğrayan tarafı kendini savunabilmek için yasal ve meşru araçlara başvurabilir.

     

    2-Kamuoyu tahriklerinden sakınılması; çünkü bu durum fitnelerin körüklenmesine yardımcı olmakta ve karar verme inisiyatifini akil adamların elinden almakta ve İslam ümmetinin düşmanı olan cahillerin mukadderata hakim olmasına sebep olmaktadır.

     

    3-En önemli araçları ayrılık ve parçalanma yaratma olan ABD ve İsrail’in planlarına karşı ortak mücadele.

     

    4-Sünniler ve Şiiler arasındaki tekfir düşüncesinin ortadan kaldırılması için mücadele etmek. Çünkü Selefiler açısından tüm Şiilerin; Hizbullah açısından da tüm Sünnilerin tekfir edilmesi reddedilmektedir.

     

    5-Hizbullah’ın ya da Selefilerin içerideki veya dışarıdaki herhangi bir gücün açık bir zulmüne ve saldırısına maruz kalması durumunda, taraflar buna karşı açık ve kesin şekilde tüm gücünü kullanarak karşı duracaktır.

     

    6- Selefilerin en üst düzey şeyhlerinden ve Hizbullah’ın en üst düzeyinden yetkililerinden (iki tarafın alimlerinden) oluşan bir komitenin kurulması ve Şiilerle Sünniler arasında ortaya çıkacak ihtilaflı konuların bu komite tarafından ele alınması. Bu durum ihtilafların bu komite tarafından sınırlandırılmasına yardımcı olacak ve bu ihtilafın dışarıya taşınmasına engel olacaktır.

     

    7-Her grup veya akım kendi inancında serbesttir; hiçbir grup inancını diğer gruba dayatma hakkına sahip değildir.

     

    8-Hizbullah ve Selefiler, Müslümanlar arasında fitne çıkmasını önleme ve Lübnan’daki tüm grupların barış içinde birlikte yaşamasını güçlendirme konusunda müttefiktirler.