• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD ile yapılacak anlaşmayla ilgili müzakerelerde tarafların Irak’taki tüm yabancı güçlerin 2011 tarihinde ülkeden ayrılması konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.




    YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD ile yapılacak anlaşmayla ilgili müzakerelerde tarafların Irak’taki tüm yabancı güçlerin 2011 tarihinde ülkeden ayrılması konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

     

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Beni Lam aşireti liderleriyle Bağdat’ta yaptığı görüşmede Iraklı ve Amerikalı müzakere heyetlerinin 2011 yılına kadar ülkedeki tüm yabancı askerlerin çekilmesi konusunda anlaşmaya vardığını belirterek ABD askerlerine sınırsız dokunulmazlıklar tanınmasının da söz konusu olmadığını söyledi.

     

    “2011 tarihi, yabancı askerlerin Irak’ta bulunacağı son tarihtir, askeri operasyonla da yalnızca Irak hükümetinin onayıyla yapılacaktır” diyen Başbakan Maliki, Irak’ın ulusal egemenliği tam olarak gerçekleşmedikçe hiçbir anlaşmaya imza atmayacaklarını söyledi.

     

    Irak Başbakanı Maliki, “Anlaşma veya protokolü ancak, Irak’ta hiçbir yabancı asker kalmadığı ve tüm yabancı askerler belli bir çekilme takvimi çerçevesinde Irak topraklarını terk ettiği zaman imzalarız” dedi.

     

    Amerikalılarla anlaşma konusunda yapılan müzakerelerde büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Maliki, “Amerikan askerlerinin dokunulmazlığı meselesi, iki tarafın müzakere heyetleri arasında çözümlenemeyen bir emsele olarak kaldı; fakat Irak, ister Iraklı isterse yabancı olsun hiç kimseye dokunulmazlık verilemeyeceğine inanmaktadır. Yabancı güçlerin giriş çıkışı ve üslerdeki durumları konularında müzakereler sürmektedir” dedi.

     

    Anlaşmanın tüm ayrıntılarıyla şeffaf olacağını ve Irak halkına açıklanacağını belirten Maliki, Birleşmiş Milletlere de çağrıda bulunarak bu yılın Irak’ın BM’nin 7. Madde kapsamında yer aldığı son yıl olmasını istedi.

     

    Irak müzakere heyeti başkanı birkaç gün önce çok uluslu gücün 2011 Irak’tan çekilmesi konusunda Amerikalılarla anlaşmaya varıldığını açıklamış, Beyaz Saray aynı gün Iraklı yetkilinin açıklamasını yalanlamıştı.