• 09/02/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Iraklı siyasi grupların ABD ile yapılması düşünülen anlamanın kabul ya da reddedilmesi konusunu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde toplantı yapacağı açıklandı.




    YDH- Iraklı siyasi grupların ABD ile yapılması düşünülen anlamanın kabul ya da reddedilmesi konusunu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde toplantı yapacağı açıklandı.

     

    Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Iraklı siyasi grupların önümüzdeki günlerde Amerika ile yapılması düşünülen anlaşmanın kabul ya da reddedilmesi konusunu görüşmek için toplantı düzenleyeceğini belirterek anlaşmanın reddedilmesi durumunda ABD askerlerinin geleceği konusunda yeni bir formülün düşünülmesinin gerekeceğini söyledi.

     

    Başbakan Nuri el-Maliki’nin ABD ile yapılacak anlaşma ile ilgili müzakereleri Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığı ile ilgili haberleri “bu konuda çok abartılı sözler söyleniyor” diye değerlendiren Zebari, “tüm müzakereler Maliki’nin kontrolü ve denetimi altında yapıldı; müzakere heyeti, Irak Siyaset ve Güvenlik Konseyi tarafından seçildi ve anlaşma taslağı da hazırlandı” diye konuştu.

     

    Başbakan Maliki’nin müzakerelere doğrudan müdahale etme kararında olduğuna ilişkin haberleri de yalanlayan Zebari, müzakerelerin sona erdiğini, anlaşmayla ilgili bundan sonraki sürecin anlaşmanın kabulü ya da reddi konusunda verilecek siyasi karar verilmesi noktasında bulunduğunu söyledi.

     

    Amerikan müzakere heyetinin şu an Washington’da bulunduğunu belirten Zebari, söz konusu heyetin birkaç gün sonra Irak’a dönmesinin ve anlaşmayla ilgili nihai yapının belirlenmesinin beklendiğini ifade etti.

     

    Iraklı siyasi grupların ABD ile imzalanması düşünülen anlaşma taslağını kabul etmesi durumunda anlaşma taslağı Irak parlamentosunda da oylamaya sunulacak.