• 09/10/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Amerika’nın Irak’ı anlaşmayı imzalamaması durumunda askerlerini bu ülkeden tamamen çekmekle tehdit ettiği açıklandı.




    YDH-Amerika’nın Irak’ı anlaşmayı imzalamaması durumunda askerlerini bu ülkeden tamamen çekmekle tehdit ettiği açıklandı.

     

    Irak’ta yayımlanan el-Beyyinetu’l- Cedide gazetesinin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı yardımcılarından Mark Kimmitt, Irak’ın Washington Büyükelçisi Semir es-Sumeydi’e Irak’ın ABD ile anlaşmayı kabul etmemesi durumunda bu ülkedeki askerlerini çekeceklerini söyledi.

     

    Gazeteye açıklamada bulunan siyasi kaynaklar, Irak’ın Washington büyükelçisini 14 Ağustos’ta Dışişleri Bakanlığına çağıran Irak’taki çok uluslu güçlerin eski sözcüsü Mark Kimmitt’in, Irak’ın Amerika ile anlaşma imzalamaması durumunda Irak’taki askerlerini çekmeyi düşüneceğini belirterek bu durumda Irak’ta büyük bir güvenlik boşluğu oluşacağını söylediğini açıkladı.

     

    İddiaya göre anlaşma yapılmaması durumunda Amerika’nın Irak’ta asker bulundurmasının anlamsızlaşacağını belirten Kimmitt, Kafkaslarda yaşanan bunalımın Amerika açısından daha önemli olduğunu ve buradan çekilecek askerlerin Gürcistan’a gönderilebileceğini söyledi.

     

    Gazeteye açıklamada bulunan siyasi kaynaklar, Kimmitt’in Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi durumunda oluşacak güvenlik boşluğu sebebiyle Irak’ın belirsiz bir geleceğe sürükleneceğini söylediğini ifade ettiler.

     

    Öte yandan Esvatu’l- Irak haber ajansının bildirdiğine göre Arap Birliği Dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Mısır’a giden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç’le yaptığı görüşmede Irak’ın Amerika ile çok yakında güvenlik anlaşmasını imzalayacağını belirtti.

     

    Irak tarafının ABD’nin çekilme takvimi açıklamasını istemesi ve ABD askerlerine yargı dokunulmazlığı verilmesine karşı çıkması sebebiyle, ABD ile Irak arasındaki müzakereler çıkmaza girmişti.