• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- ABD’nin anlaşma konusundaki uzlaşmaz tutumundan dolayı Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin devrilmesinden ya da öldürülmesinden yana olduğu öne sürüldü.




    YDH- ABD’nin anlaşma konusundaki uzlaşmaz tutumundan dolayı Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin devrilmesinden ya da öldürülmesinden yana olduğu öne sürüldü.

     

    Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayımlanan Gulfnews gazetesi, bir Kürt siyasi yetkili tarafından hazırlanan gizli bir rapora dayanarak Amerikalıların Maliki’nin öldürülmesi veya devrilmesi yönündeki çabalarını arttırdığını yazdı.

     

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin 2011’den sonra Irak’ta hiçbir Amerikan askeri görmek istemediğinin belirtildiği gizli raporda “Maliki, Amerika ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin sürmesini istiyor; ama ülkesinin Amerikan ordusunun nüfuzu altında kalmasına karşı çıkıyor” ifadelerine yer verildiği bildiriliyor.

     

    Raporda Amerikalıların anlaşma konusunda yürütülen müzakerelerde Maliki’nin uzlaşmaz tutumundan oldukça rahatsızlık duyduğunun belirtildiğini yazan gazete, raporda yer alan şu cümleye dikkat çekti: “Maliki, Amerikalı yetkililerin Irak ordusu üzerindeki nüfuzunu ve Amerikalılar tarafından yetiştirilen güvenlik komutanlarının konumunu zayıflatması Bağdat’taki Amerikalı komutanların kaygılarını arttırdı.”

     

    Gulfnews gazetesi, Maliki’nin Irak Genelkurmay Başkanı Ebubekir Zebari’nin yetkilerini azaltmasının Amerikalıların nüfuzu altındaki komutanların konumunun zayıflatılmaya çalıştığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

     

    Gizli raporda Amerikalıların Maliki’nin İran’a daha fazla yaklaşarak Basra, Meysan ve Sadr kentinde geniş askeri operasyonlar düzenlemesinin Irak’taki Amerikan askerlerinin çekilmesi için zemin hazırlamaya yönelik olduğunu düşündüğünün belirtildiğine değinen gazete, raporda ayrıca “Mukteda Sadr’ın Mehdi Ordusu’nu “el-Mehdiyun” adı altında sosyal ve kültürel bir kuruma dönüştüreceğine dair açıklaması da bu İran oyununun bir parçasıdır” denildiğini yazdı.

     

    Amerika’nın Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile ilgili olarak üç seçenek üzerinde durduğunu belirten gazete, birinci seçenek olarak ABD’nin Maliki’yi parlamento aracılığıyla devirerek onun yerine Adil Abdulmehdi’yi getireceğini; ancak Abdulaziz el-Hekim ve Adil Abdulmehdi’nin İran’a daha yakın isimler olmasından dolayı bu seçeneğin çok güçlü olmadığını yazdı.

     

    Maliki’yi istifaya zorlamak şeklindeki ikinci seçeneğin de onun halk tarafından seçilmiş bir lider olmasından dolayı elverişli olmadığını belirten gazete, Amerika açısından en uygun seçeneğin Maliki’nin terörist gruplar aracılığıyla ortadan kaldırılarak yerine ABD kontrolünde bir hükümet kurulması olduğunu ifade etti.