• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Uluslar arası Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf Karadavi'nin Mısır gazetesine verdiği özel demeçte Şiilere ilişkin söylediği sözlere tepkiler büyüyor.




    YDH- Uluslar arası Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf Karadavi'nin Mısır gazetesine verdiği özel demeçte Şiilere ilişkin söylediği sözlere tepkiler büyüyor.

     

    Karadavi'ye ilk tepki Uluslar arası Müslüman Âlimler Birliği Başkan Vekili Ayetullah Ali Tashiri ve Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlullah'tan geldi.

     

    Ayetullah Tashiri, "Karadavi'nin sözleri radikal grupların baskı ve iftiralarından doğmuştur. Her halükarda açıklamalar, Uluslar arası Müslüman Âlimler Birliği'nin hedefleriyle çelişmektedir." dedi.

     

    Ayetullah Tashiri, Karadavi'nin izlediği yöntemleri İslam ümmetinin birleşmesinin sağlanamayacağını ve çıkarlarının korunamayacağını vurguladı.

     

    Lübnan'ın önde gelen Şii âlimlerinden Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlullah ise "Eğer Sayın Şeyh Karadavi'ye nispet edilen sözler doğruysa bunlar fitne yaratacak niteliktedir" dedi.

     

    Ayetullah Fadullah ayrıca Şeyh Karadavi'nin maalesef uzun süredir Şiilerin sahabelere sövdüğü ve Sünni toplumun Şii tehdidiyle karşı karşıya kaldığı iddialarını konuşmalarının bir parçası haline getirdiğini söyledi.

     

    Mehr Haber Ajansı'nda çıkan bir yorumda ise Karadavi'nin Yahudi hahamlarının geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarıyla birebir örtüşen sözler söylediğini savundu.

     

    Şeyh Yusuf Karadavi ise tepkiler üzerine yaptığı yazılı açıklamada tüm gruplarıyla İslam ümmetinin birliğine inandığını ancak Şiilerle mezhepsel olarak ayrı olduğunu da kabul ettiğini belirtti.

     

    "Evet, Şiiler kâfir değildir ama bidat ehlidir" diyen Karadavi, Şiileri Kuran'ın tahrif edildiği düşüncesiyle suçlamadığını, bunu bizzat Şii âlimlerin reddettiğini söyledi.

     

    "Fıkhi konularda, ibadet ve muamelat hükümetlerindeki anlaşmazlıkta sorun yoktur" diyen Karadavi, "Sünni ve Şiiler arasındaki ihtilafın Sünni mezheplerinin kendi arasındaki ihtilaflardan daha fazla olmadığını" vurguladı.

     

    Şiilerin Sünni ülkelerdeki tavırlarına rağmen barışçıl nükleer enerji konusunda İran'ın yanında durduğunu, Amerikan tehditlerine karşı çıktığını belirten Karadavi, İran'a saldırı olması durumunda İran'ın yanında duracaklarını, zira İran'ın İslam beldesinin bir parçası olduğunu ve İslam Şeriatı'nın yabancılara karşı İran'ı müdafaa etmeyi gerektirdiğini söyledi.