• 10/03/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerikalıların Irak’la yapılması düşünülen anlaşma konusunda kendisine baskı yaptığını açıkladı.




    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerikalıların Irak’la yapılması düşünülen anlaşma konusunda kendisine baskı yaptığını açıkladı.

     

    El-Mirsadu’l- Iraki haber ajansının bildirdiğine göre Amerika’dan döndükten sonra kuzey Irak’ta bir basın toplantısı düzenleyen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerika’nın güvenlik anlaşması konusunda kendisini tehdit ettiğini belirterek “Washington, eğer bu güvenlik anlaşması imzalanmazsa bütün yollara başvuracaklarını, Irak’ın tüm mal varlığını donduracaklarını ve Irak petrolünü müsadere edeceklerini söyleyerek beni tehdit etti” dedi.

     

    Washington’un Talabani’ye yönelttiği bu tehditten sonra Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin anlaşma konusundaki tutumunu yumuşattığını belirten el-Mirsadu’l- Iraki, Associeted Press haber ajansına demeç veren Maliki’nin “bu anlaşmanın imzalanması her iki ülkenin de yararınadır. Biz anlaşmada üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddelerin çözümü konusunda herhangi bir engel oluşturmayacağız” dediğini aktardı.

     

    Öte yandan el-Cezire televizyonu, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin bugün Süleymaniye kentinde Cumhurbaşkanı Yardımcıları Adil Abdulmehdi ve Tarık Haşimi ile Kürdistan Bölge başkanı Mesut Barzani’nin katıldığı bir toplantı düzenlediğini duyurdu.

     

    Toplantıda anayasanın Kerkük’ün statüsü ile ilgili 140. Maddesinin, ABD ile yapılması düşünülen güvenlik anlaşmasının görüşüleceği bildirildi.