• 12/02/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Daha önce yapılan seçimleri boykot eden Sünni aşiretlerin yapılacak yerel seçimlere yoğun katılımının, Irak’taki mevcut Sünni siyasi yelpazeyi önemli ölçüde değiştireceği belirtiliyor.




    YDH- Daha önce yapılan seçimleri boykot eden Sünni aşiretlerin yapılacak yerel seçimlere yoğun katılımının, Irak’taki mevcut Sünni siyasi yelpazeyi önemli ölçüde değiştireceği belirtiliyor.

     

    El-Arabiya televizyonu, daha önceki seçimleri boykot eden Sünni Arapların yaptıkları yanlışı fark ederek önümüzdeki yerel seçimlere yoğun bir şekilde katılacaklarını belirterek Uyanış Konseyleri adı altında örgütlenen Sünni aşiretlerin yoğun bir seçim propagandası faaliyeti başlattıklarını duyurdu.

     

    El-Arabiya televizyonuna demeç veren İyad Allavi hükümetinin Adalet Bakanı Melik Duhan el-Hasan, bu seçimlerin diğerlerinden farklı olacağını belirterek Sünni Arapların büyük bir çoğunluğunun önceki seçimleri boykot etmesi yüzünden Tarık el-Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami’nin önemli bir güç elde ettiğini söyledi.

     

    Uyanış Konseyleri adı altında örgütlenen Sünni aşiretlerin seçimlere katılım yönündeki yoğun çabasına değinen el-Arabiya televizyonu, önümüzdeki seçimlerden sonra Sünni siyasi grupların Hizb-i İslami ve Irak Uzlaşma Cephesi ile sınırlı kalmayacağını ifade etti.

     

    Iraklı yazar ve siyasi analist Razi el-Mutrefi de el-Arabiya’ya verdiği demeçte Uyanış Konseylerinin güçlü bir siyasi aktör olarak ortaya çıktığına işaret ederek “Hizb-i İslami batıda ve Musul’da hakimdi; ancak şimdi Uyanış Konseyleri ve aşiretler de güçlü bir rakip olarak ortaya çıkmış bulunuyor” dedi.

     

    El-Enbar Ulusal Kurtuluş Cephesi Başkanı Şeyh Hatem es-Selman da Hizb-i İslami ile rekabetin belirleyici olacağını belirterek “Hizb-i İslami’nin oylarının büyük bir kısmını kaybedeceği öngörülüyor, seçimlerden sonra Hizb-i İslami üçüncü veya dördüncü parti durumuna gerileyebilir” dedi.

     

    Siyasi gözlemciler, Sünni aşiretlerin siyasi sahneye ağırlık koymasının Irak’taki Şii-Sünni uzlaşmasına gerçek anlamda olumlu katkı sunacağını ve Kürtleri dengeleyici bir etki yaratacağını belirtiyorlar.

     

    

    Makaleler

    Güncel