YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Amerikan askerlerinin Irak’ta kalmasının Irak ordusunun nitelik ve nicelik açısından güçlendirilebilmesi için zaruri olduğunu söyledi.
YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Amerikan askerlerinin Irak’ta kalmasının Irak ordusunun nitelik ve nicelik açısından güçlendirilebilmesi için zaruri olduğunu söyledi.
Resmi bir ziyaret için gittiği Suriye’de bir basın toplantısı düzenleyen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Washington’la Bağdat arasında yapılan anlaşmanın Irak’ta güvenlik boşluğu doğmasını engellediğini belirterek, Irak ordusunun güçlendirilebilmesi ve Amerikalılar çekildikten sonra ülkedeki güvenliği tam olarak sağlayabilmesi için Amerikan askerlerinin Irak’ta kalmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Amerika’nın anlaşmanın imzalanmaması durumunda Irak’taki tüm güvenlik faaliyetlerini durdurma yönünde tehditte bulunduğunu belirten Haşimi, “Bizim bu konuda başka bir seçeneğimiz yoktu, dolayısıyla Amerikan askerlerine üç yıl daha katlanma kararı almak zorunda kaldık” dedi.
Anlaşmada Amerikan askerlerinin çekilmesine ilişkin maddeler kapsamında önümüzdeki yılın ilk altı ayı içerisinde Amerikan askerlerinin Irak’taki kentlerden çekileceğini, 2011 yılından sonra da Irak’taki tüm yabancı askerlerin ülkeyi terk edeceğini belirten Haşimi, “Ancak bu tarihten sonra da Irak ordusuna eğitim vermek için bazı Amerikan askerlerinin Irak’ta kalması söz konusu olabilir” dedi.
Referandumun Amerika’nın öngörülen sürede çekilmesinin garantisi olduğunu söyleyen Haşimi, “Amerikan güçleri eğer belirlenen sürede Irak kentlerinden çekilmezse, bu ABD’nin taahhüdünü çiğneyeceğinin ilk göstergesi olmuş olacak. Biz bu yüzden anlaşmanın referanduma götürülmesini istedik. Referandum bu konuda bir emniyet supabıdır” dedi.
Anlaşmanın bir nüshasının da BM’ye verildiğini belirten Haşimi, “anlaşma böylece resmi bir belge niteliği kazandı, BM anlaşmanın uygulanmasına nezaret edecektir. Böylece anlaşmanın uygulanması konusunda bir uluslar arası taahhüt sağlanmış oldu” dedi.