• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’ın istifa eden Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, parlamentodaki en büyük Sünni grup olan Hizb-i İslami’yi mezhepçi davranmakla suçlayarak görevden alınmasının önceden planlanmış olduğunu söyledi.




    YDH- Irak’ın istifa eden Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, parlamentodaki en büyük Sünni grup olan Hizb-i İslami’yi mezhepçi davranmakla suçlayarak görevden alınmasının önceden planlanmış olduğunu söyledi.

     

    Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren eski Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, başkanlığı sırasında mezhepçiliği ve etnik ayrımcılığı reddeden ulusal bir strateji izlediğini belirterek mezhepçi ve taifeci bir politika izleyen Hizb-i İslami’nin bundan memnun olmadığını söyledi.

     

    İstifasına sebep olan tartışmaların yaşandığı meclis oturumunda cereyan eden olaylar hakkında bilgi veren Meşhedani, o günkü meclis oturumunda gündem olarak ABD dışındaki yabancı güçlerin Irak’taki durumunun görüşülmesinin kararlaştırıldığını ve bu konunun resmi gündem olarak belirlendiğini söyledi ve Sadr grubunun ABD Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatan gazeteci Muntazır ez-Zeydi’nin durumunun görüşülmesini istediğini, ancak bazı milletvekillerinin gündemde yer almamasından dolayı buna karşı çıktığını belirtti.

     

    Zeydi’nin durumunun görüşülmesinin gündemde yer almamasından dolayı buna itiraz eden milletvekillerinin yasal olarak haklı olduğunu belirten Meşhedani, “Fakat ben bu konuya müdahale ettim, Muntazır ez-Zeydi’nin durumunun Irak halkını ilgilendiren bir mesele olduğunu, Zeydi’nin kameralar önünde dövüldüğünü dolayısıyla da parlamentonun bu konuda bir tutumunun olması gerektiğini söyledim” dedi.

     

    Kendisinin bu müdahalesinin ardından bazı milletvekillerinin meclisi izinsiz olarak terk ettiğini, bazılarının ise kargaşa çıkarmaya başladığını anlatan Meşhedani, kendisinin istifasıyla ilgili olarak mecliste 204 milletvekilinin hazır bulunmuş olmasına şaşırdığını söyleyerek “bu kadar milletvekilinin petrol ve gaz yasası, güvenlik anlaşması ya da buna benzer konular görüşülürken mecliste bulunması daha yerinde olurdu. Bu durum, benim görevden alınmamın önceden planlanmış olduğunu göstermektedir” dedi.

     

    Irak Uzlaşma Cephesi’nin Hizb-i İslami milletvekillerinden İyad Samerrai, ise Meşhedani’nin suçlamalarının dikkate alınmayacak kadar temelsiz olduğunu belirterek “Meşhedani’nin görevden alınmasının sebebi onun parlamentodaki çeşitli gruplara yönelik saldırgan tutumudur, parlamento Meşhedani’nin görevden alınması için daha önce de iki kez karar almış, ancak her ikisinde de Hizb-i İslami kendisini desteklemişti” dedi.

     

    Mahmud el-Meşhedani, International Herald Tribune gazetesine verdiği demeçte de bazı siyasi grupların Başbakan Nuri el-Maliki’yi görevden almanın yolunu açabilmek için kendisini görevden ayrılmaya mecbur bıraktıklarını açıkladı.

     

    Mahmud el-Meşhedani’nin görevden alınması, Irak parlamentosundaki en büyük Sünni ittifak olan Irak Uzlaşma Cephesi’nin bölünmesine sebep olmuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel