• 01/10/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Gazze’ye başlatılan savaşın niteliğine, direnişin durumuna ve kabul edebilecekleri bir ateşkesin şartlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.




    YDH- Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Gazze’ye başlatılan savaşın niteliğine, direnişin durumuna ve kabul edebilecekleri bir ateşkesin şartlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

     

    Yarım saat kadar önce Şam’daki bürosundan televizyon aracılığıyla bir konuşma yapan Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, İsrail’in Gazze’ye başlattığı savaşın sadece Hamas’a değil, tüm Filistinlilere karşı başlatılmış bir savaş olduğunu söyledi.

     

    İsrail’in öngördüğü hedeflerden hiçbirini gerçekleştiremediğini belirten Meşal, “biz düşmana soruyoruz, şimdiye kadar hangi hedefinizi gerçekleştirebildiniz? Askeri hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz mi? Füzeleri engelleyebildiniz mi? Siz ne büyük bir yenilgi aldığınız ortaya çıkmasın diye uluslar arası basının Gazze’den haber yapmasına bile engel oluyorsunuz” dedi.  

     

    İsrail’in Gazze’de sadece kadınları, çocukları ve yaşlıları öldürme konusunda başarılı olduğunu ve sivil cinayetleri konusundaki tüm rekorlarını kırdığını belirten Halid Meşal, Gazze’de gerçek bir soykırımın yapıldığını söyledi ve “siz çocukları öldürmekten başka bir şey yapmadınız, seçimlerde kullanmak için holokost (soykırım) yapıyorsunuz. Holokostu eleştiriyordunuz ama bugün holokosttan çok daha büyük bir holokost yapıyorsunuz” dedi.

     

    İsrail’in Gazze’de yaptıklarıyla Filistin’deki her evi direnişçi yaptığını belirten Meşal, Gazze’de işlenen cinayetlerin son nefeslerini vermekte olan müzakereleri de tamamen öldürdüğünü söyledi.

     

    “Siz kendi ömrünüzü kısalttınız, işgalleriniz ve cinayetleriniz sebebiyle artık geleceğiniz kalmadı. Varlığını saldırı üzerine bina eden ir rejimin geleceği yoktur. Bu direniş ise Filistin’in bedenine taze kan vermiştir” diyen Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, ABD’nin de Filistin’in direncini görerek ateşkes kararı alınmasına mecbur kaldığını söyledi.

     

    Ateşkese ilişkin şartlarını da açıklayan Meşal, “Biz saldırıların derhal durmasını istiyoruz, Gazze’ye uygulanan abluka kaldırılmalı ve başta Rafah sınır kapısı olmak üzere tüm sınır kapıları açılmalıdır. Bizim adil taleplerimiz bunlardır, bu taleplere uygun her planı değerlendirebiliriz” dedi.

     

    Filistin açısından tek seçeneğin direniş olduğunu belirten Halid Meşal, Hamas’ın Gazze’ye uluslar arası güç yerleştirilmesini asla kabul etmeyeceğini belirterek uluslar arası gücü İsrail’in güvenliğini sağlamak amaçlı olarak değerlendireceklerini ve işgalci sayacaklarını açıkladı.

     

    Arap rejimlerine de seslenen ve bu rejimlerden bugüne kadar kendilerine karşı yaptıkları yanlışları tekrar etmemelerini isteyen Meşal, Arap ülkelerinden İsrail’le ilişkilerine son vermelerini, en azından saldırıların durdurulması için bir Arap zirvesi yapmaları gerektiğini ifade etti.

     

    Arap rejimlerinin direnişi kınayan tutumunu eleştiren Meşal, “Sizler şimdiye kadar uzlaşma yoluyla Siyonist yerleşim merkezlerinin daha da artmasından başka bizim halkımız için ne elde ettiniz? Filistin halkını koruyan direniştir. Direniş doğal bir haktır. Şehit vermeden bir millet var olabilir mi? Biz şehitlerimizle zafere köprü kuruyoruz” dedi.

     

    Konuşmasında Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere de seslenen Halid Meşal, Gazze’nin zillete uğramasının Batı Şeria’yı da zelil edeceğini, Gazze’nin kazanacağı zaferin Batı Şeria’nın da zaferi olduğunu söyledi ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin Gazze konusunda çok şey yapabileceğini belirterek hem Batı Şeria’dan hem de Arap halklarından 3. İntifadayı başlatmalarını istedi.