• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in bazı bakanlıklarda ve üst düzey bürokraside yaptığı değişiklikler siyasi gözlemciler tarafından darbe olarak nitelendirildi.




    YDH- Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in bazı bakanlıklarda ve üst düzey bürokraside yaptığı değişiklikler siyasi gözlemciler tarafından darbe olarak nitelendirildi.

     

    Londra’da yayımlanan el-Kudsu’l- Arabi gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, bazı bakanların yanı sıra Yüksek Yargı Şurası Başkanı ile beraberindeki 6 kişilik fetva kurulunu da değiştirdi.

     

    Suudi Veliahdı Sultan bin Abdulaiziz’in üç aydır ağır hasta olduğuna dikkat çeken siyasi gözlemciler, değişikliğin bakanlardan üst düzey askeri yetkililere, ekonomi bürokratlarından din alimlerine kadar geniş bir alanda yapıldığını belirterek bu değişikliğin bir çeşit hükümet darbesi olduğunu belirtiyorlar.

     

    Yapılan bu değişiklikle Suudi Arabistan tarihinde ilk kez bir kadının bakanlığa tayin edildiği, sağlık, adalet, eğitim bakanlarıyla meclis başkanının, dini polis kurulunun ve üst düzey bazı askeri ve ekonomi bürokratının da değişiklikten nasibini aldığı ifade ediliyor.

     

    Şeyh Abdulaziz bin Abdullah Al-i Şeyh başkanlığında Şiilerin haricindeki diğer mezheplerden bir yüksek ulema şurası kurulmasını isteyen Kral Abdullah, Suudi Arabistan’ın Lübnan Büyükelçisi Abdulaziz Hoca’yı da İyad Medeni’nin yerine Kültür ve İletişim bakanlığına getirdi.

     

    Kral Abdullah’ın, Merkez Bankası Başkanı Hamad Seyyari’yi görevden alarak yerine yardımcısı Hamad el-Casir’i tayin ettiği, Genelkurmay Başkan Yardımcılığına General Hüseyin el-Cebil’i, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ise General Abdurrahman el-Murşid’i atadığı bildirildi.

     

    Değişikliğin Suudi Arabistan’ın en önemli müttefiki olan ABD’nin rahatsız olduğu muhafazakar kesimin tasfiyesi anlamına geldiğini belirten siyasi gözlemciler, kralın yaptığı bu hükümet darbesinin içerideki iktidar savaşını daha da kızıştırabileceğini ifade ediyorlar.

     

    

    Makaleler

    Güncel