• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Necef Cuma İmamı Sadruddin el-Kabanci, Kürt partilerin Irak’la ilgili meselelerin çözümünde ABD’yi bir merci olarak görme alışkanlığını terk etmeleri gerektiğini söyledi.




    YDH- Necef Cuma İmamı Sadruddin el-Kabanci, Kürt partilerin Irak’la ilgili meselelerin çözümünde ABD’yi bir merci olarak görme alışkanlığını terk etmeleri gerektiğini söyledi.

     

    Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Amerika’dan Irak’tan çekilmeden önce merkezi hükümetle Kürdistan Bölge Yönetimi arasındaki ihtilafları çözmesini isteyen açıklamalarına tepki gösteren Necef Cuma İmamı Sadruddin el-Kabanci, Kürtlerin Irak’la ilgili meselelerin çözümünde ABD’yi bir başvuru mercii olarak görmekten vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

     

    Necef Cuma İmamı Sadruddin el-Kabanci, Cuma namazı hutbesinde Kürt partilerin Irak’la ilgili sorunların çözümü konusunda Amerikalılarla değil ya Iraklı yetkililerle ya da dini mercilerle görüşmeleri ve çözümü Iraklılarla birlikte aramaları gerektiğini belirtti.

     

    Kürtlerin önceki rejim döneminde zulüm gören bir halk olduğuna da dikkat çeken Kabanci, “Kürtler, Irak’ı meydana getiren asi unsurlardandır ve Kürtler eğer Irak tek parça olarak kalmazsa yaşayamazlar” dedi.

     

    Kürdistan Bölge Yönetimi Divan Kurulu Başkanı Fuad Hüseyin ise Necef Cuma İmamı Sadruddin el-Kabanci’nin açıklamalarına değinerek “Amerikalılar bizim karar verici mercilerimiz değildir. Biz Irak’taki tüm dini mercilere saygılıyız; ancak bir sorun ortaya çıktığında da Irak ve Kürdistan halklarına müracaat etmek gerektiğine inanıyoruz” dedi.

     

    Kendilerinin Iraklılarla değil, Irak’taki bazı siyasilerle sorunları olduğunu söyleyen Fuad Hüseyin, “Irak’taki dini merceiyetin rolünü görmezden gelmediğimiz gibi, ABD’nin Irak’taki rolünü de inkar etmiyoruz. Kürtler hiçbir zaman ABD’nin karar verici bir merci olduğunu söylememiştir; ancak biz ABD’nin Irak’taki siyasi sorunların çözümünde etkili bir ülke olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel