• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hizbullah, direniş yanlısı 8 Mart koalisyonunun seçimleri kazanması durumunda katılımcı ve çoğulcu bir hükümet kuracağını açıkladı.




    YDH- Hizbullah, direniş yanlısı 8 Mart koalisyonunun seçimleri kazanması durumunda katılımcı ve çoğulcu bir hükümet kuracağını açıkladı.

     

    El- Menar televizyonuna açıklamada bulunan Hizbullah’ın Lübnan parlamentosundaki grup Başkanı Muhammed Ra’ad, Lübnan’ın barış içinde birlikte yaşanmasını zorunlu kılan bir ülke olduğunu belirterek hiçbir grubun dışlanmaması gerektiğini söyledi ve direniş yanlısı 8 Mart koalisyonunun katılımcı bir hükümet modeli sunduğunu ifade etti.

     

    Lübnan’ın seçim zamanlarında sorgulanabilen liderler istediğini belirten Muhammed Ra’ad, “Biz, yasaları halktan önce kendilerine uygulayan bir hükümet ve yöneticiler istiyoruz; saldırıya uğradığı zaman kendini koruyacak bir devlet istiyoruz ve İsrail saldırılarına karşı halkı koruyabilecek silahlara sahip bir ordu istiyoruz” dedi.

     

    Hizbullah’ı devlet içinde devlet gibi hareket etmekle suçlayan hükümet yanlısı 14 Martçı grupların seçim propagandalarında kullandıkları “devlet planı” söylemine de değinen Muhammed Ra’d, “Biz devlet planı ile devletsizlik arasında devlet planını destekliyoruz; barış planı denen İsrail’le uzlaşma planı ile onuru ve değerleri koruyan direniş planını destekliyoruz” dedi.

     

    Öte yandan Hizbullah’ın Lübnan parlamentosundaki milletvekillerinden Hüseyin Hac Hasan hükümet yanlısı 14 Martçı grupların seçim programlarını açıklamak için Beyrut’un el-Bilal bölgesinde düzenledikleri törene ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Michele J. Sison’un davet edilmesinin düşündürücü olduğunu belirtti.

     

    14 Martçıların “devlet planı” söylemini de eleştiren Hüseyin Hac Hasan, “Devletin inşa edilmesini kim engelliyor? Devletin ilk yapması gereken şey, Direniş’in kurtardığı toprakları Lübnan’a kazandırmaktır. Sizin diplomasiniz Şeba Çiftlikleri’nin ve Kefer Şuba tepelerinin kurtarılması konusunda ne yaptı?” dedi.

     

    Sa’d Hariri, Velid Canbolat, Emin Cumeyyil ve Semir Ca’ca’nın oluşturduğu 14 Mart koalisyonu, açıkladığı seçim programında Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istemiş ve Batı ve bazı Arap ülkeleri tarafından söz konusu edilen Barış Planı’nı desteklediklerini açıklamıştı.

     

    Muhalefetteki 8 Mart koalisyonunda ise Hizbullah, Emel, Ulusal Özgürlük Hareketi, Tevhit Hareketi ve Lübnan Demokratik Partisi yer alıyor.

     

    

    Makaleler

    Güncel