Karayılan: İran PKK’yı bölgeden çıkarmaya çalışıyor

img
Karayılan: İran PKK’yı bölgeden çıkarmaya çalışıyor YDH

SAAF-PKK liderlerinden Murat karayılan, İran’ın 2000 yılından beri PKK’yı bölgeden çıkarmaya




SAAF-PKK liderlerinden Murat karayılan, İran’ın 2000 yılından beri PKK’yı bölgeden çıkarmaya çalıştığını belirterek bu tutumlarını sürdürmeleri durumunda mücadeleyi İran topraklarına yayacaklarını ifade etti.

 

Kuzey Irak’ta yayınlanan Asu gazetesinin verdiği habere göre PKK liderlerinden Murat Karayılan, Kuzey Irak’ta kurulan Kürt federal yönetimi ve Türkiye, İran ve ABD’nin, PKK ve Kürtler konusundaki tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

İran’ın son dönemde PKK’ya yönelik artan operasyonlarıyla ilgili olarak İran’ın 2000 yılından beri PKK’yı bölgeden çıkarmaya çalıştığını belirten karayılan “Eğer İran, PKK’yı top ateşine tutmaya devam ederse, mücadeleyi İran topraklarının içine yayacağız” diye konuştu.

 

Özgür Yaşam Partisi’nin (Pejak) İran’da faaliyet gösterdiğini belirten Karayılan, bu partin İran’a gereken cevabı vereceğini söyledi.

 

PKK’nın Türkiye, İran ve Kuzey Irak’ta farklı örgütlenme stratejileri izlediğine değinen Karayılan, Türkiye’nin güneydoğusunu kastederek “Kuzey’de silahlı mücadele, kuzeyde (Kuzey Irak) ise siyasi ve diplomatik mücadele veriyoruz; fakat Türkiye bizim buradaki güçlerimizin kendisine karşı olduğuna inanıyor” dedi.

 

Kürtler için federalizmin bugün için en iyi çözüm yolu olduğunu belirten Karayılan, Türkiye’nin bir Kürt devletine olumsuz baktığına değinerek “Türkiye, Afrika’da kurulacak bir Kürt devletine bile karşı çıkacağını” söyledi.

 

Leyla Zana’nın Kuzey Irak’a yaptığı geziyi de “mücadeleyi esas alan barışçı bir gezi” olarak niteleyen Karayılan, “gelecekte bu tür bir mücadelenin gerçekleştirilmesi ihtimali olsa da bize göre şu an için barışçı mücadelenin zemini bulunmamaktadır” dedi.

 

ABD’nin PKK’ya terör örgütü listesine yer vermesi konusunda da açıklamalar yapan Karayılan, ABD’nin siyasi ve ekonomik çıkarlarından dolayı böyle davrandığını, milyonlarca Kürt’ün temsilcisi olan PKK’nın terör örgütü listesine alınamayacağını söyledi.

 

ABD’den PKK konusundaki politikasını açıkça ortaya koymasını istediklerini söyleyen Karayılan “biz kendi amaçlarımızı dürüstçe ortaya koymaya hazırız” dedi.

 

Kuzey Irak Kürt federal yönetiminin PKK’yı sınır dışı etmeye kalkması durumunda nasıl bir tavır ortaya koyacaklarına ilişkin bir soruya da Murat Karayılan şu cevabı verdi: “Kürt’ün sorunu bağımsızlık sorunu değildir, biz de Kürdistan vatandaşıyız ve Kürdistan’ın sınırları henüz belirlenmiş değildir. Böylesi bir durumda da biz silahtan vazgeçmeyeceğiz, mücadele yöntemimizi değiştirip başka bir yol izleyeceğiz”