• 04/10/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu, Şarku’l- Evsat gazetesine Türkiye’nin bölgeye yönelik bakışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.




    YDH- Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu, Şarku’l- Evsat gazetesine Türkiye’nin bölgeye yönelik bakışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

     

    Londra’dan yayın yapan Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren Başbakanlık Dış politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Lübnan’da yaşanan kriz sırasında bu ülkedeki tüm gruplarla iyi ilişkileri olduğunu belirterek “Bize göre Hizbullah Lübnan’da çok önemli bir rol oynuyor” dedi.

     

    Türkiye’nin bölgedeki arabuluculuk girişimleriyle ilgili açıklamalarda da bulunan Prof. Davutoğlu, Suriye ile İsrail arasında yapılan arabuluculuğun öneminin Amerika tarafından da anlaşıldığını belirterek Amerika’nın Türkiye’nin bölgede istikrarın desteklenmesi için oynadığı rolün öneminin farkına vardığını söyledi.

     

    Türkiye’nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini dört esas üzerine bina ettiğini belirten Davutoğlu, birinci esasın genel güvenlik olduğunu söyledi ve “biz başta Irak olmak üzere tüm bölgede güvenlik istiyoruz. Şiilerin, Sünnilerin, Kürtlerin ve Türkmenlerin güvenliğini istiyoruz. Çünkü biz aynı bölgede yaşıyoruz ve bu bölgede yaşanan güvenlik sorunlarının bize da zarar vereceğini düşünüyoruz” dedi.

     

    İkinci esasın diyalog olduğunu belirten Davutoğlu, iki ülke arasında herhangi bir sorun yaşandığında bunun ilk çözümünün silah değil diyalog olması gerektiğini söyledi.

     

    Üçüncü esası ekonomik iş birliği, dördüncü esası da farklı kültürlerin bir arada yaşaması olarak ortaya koyan Davutoğlu, doğal kaynakların ve zenginliklerin çatışma değil işbirliği vesilesi kılınması gerektiğini belirterek çok kültürlülüğün de korunmasının zaruri olduğunu söyledi.

     

    

    Makaleler

    Güncel