• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin Hizb-i İslami genel başkanlığından istifa etmesinin ve partinin el-Kaide’ye destek verdiğinin öne sürülmesinin ardından Hizb-i İslami’de büyük karışıklıkların yaşandığı bildirildi.




    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin Hizb-i İslami genel başkanlığından istifa etmesinin ve partinin el-Kaide’ye destek verdiğinin öne sürülmesinin ardından Hizb-i İslami’de büyük karışıklıkların yaşandığı bildirildi.

     

    Daru’l- Irakiye adlı internet sitesinin haberine göre Hizb-i İslami’nin isminin açıklanmasını istemeyen liderlerinden biri, yakalanan el-Kaide lideri Ebu Ömer el-Bağdadi’nin Hizb-i İslami’den destek aldıklarını açıklamasından ve Tarık Haşimi’nin parti başkanlığını bırakmasından sonra partideki görüş ayrılıklarının zirveye çıktığını söyledi.

     

    Hizb-i İslami’nin el-Kaide’ye destek verdiğinin belirtilmesinin partinin halk arasındaki itibarına büyük bir zarar verdiğini belirten parti yetkilisi, partinin cumartesi gecesi yapılan toplantısında büyük tartışmalar yaşandığını hatta Tarık Haşimi yanlısı grupla Usame Tıkriti yanlısı grup arasında kavga çıktığını söyledi.

     

    Tarık Haşimi’nin istifasından sonra partinin başkanlığına getirilen Usame Tıkriti’nin partinin hangi mezhebe mensup olursa olsun hiçbir silahlı grupla ilişki içerisinde olmaması gerektiğini savunduğu belirtiliyor.

     

    Usame Tıkriti grubunun Tarık Haşimi ve yandaşlarını el-Kaide gibi silahlı gruplarla ile ilişki içerisine girmek, Neyneva ve Kerkük konularında Kürtlere karşı güçlü bir tutum ortaya koyamamak ve kişisel çıkarları sebebiyle partinin Dava Partisi ile ilişkilerini krize sokmakla suçladığı bildiriliyor.

     

    Saddam rejimi döneminde Londra’da sürgünde bulunan Hizb-i İslami liderlerinin o dönemde Dava Partisi ile çok yakın ilişkileri bulunduğunu belirten kaynak, “Usame Tıkriti grubu, Dava Partisiyle ilişkilerini iyileştirmek ve gelecek seçimlerde ittifak yapmak için Tarık Haşimi’yi istifaya zorladı. Çünkü başta İyad es-Samerrai olmak üzere partinin çoğunluğunun bunu istemesine rağmen Tarık Haşimi buna karşı çıkıyordu. Haşimi istifa etmek zorunda bırakıldı, İyad Samerrai de partinin genel sekreter yardımcılığına getirildi” dedi.

     

    Açıklamayı yapan kaynak, Tarık Haşimi’nin partiden istifa etmesinin bir diğer sebebinin de partinin el-Enbar Uyanış Konseyleri’ne mensup aşiret liderleriyle arasının bozulması olduğunu söyledi.

     

    Müslüman kardeşler Hareketi’nin Irak kolu olarak 1960 yılında kurulan Hizb-i İslami, Baasçıların 1968 yılında yönetimi ele geçirmesinden Saddam rejiminin devrildiği 2003 yılına kadar Dava Partisi ile son derece iyi ilişkilere sahipti.

     

    Hizb-i İslami liderliğinde kurulan en büyük Sünni siyasi ittifak olan Irak Uzlaşma Cephesi, 15 Aralık 2005’te katıldığı siyasi süreç sonrasında cumhurbaşkanı yardımcılığını, başbakan yardımcılığını, meclis başkanlığını ve bazı kilit bakanlıkları kazanmıştı.

    

    Makaleler

    Güncel