• 06/10/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Iraklı Kürt gruplar, Musul il meclisindeki Sünnilerin Kürt meclis üyelerini il yönetimine ortak etmemeleri durumunda Musul’u bölmek zorunda kalacaklarını açıkladılar.




    YDH- Iraklı Kürt gruplar, Musul il meclisindeki Sünnilerin Kürt meclis üyelerini il yönetimine ortak etmemeleri durumunda Musul’u bölmek zorunda kalacaklarını açıkladılar.

     

    Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Arif Tayfur, bir bildiri yayımlayarak Musul il meclisindeki Sünnilerin Kürt il meclisi üyelerini il yönetimine ortak etmeye yanaşmaması durumunda Kürtlerin Musul kentini idari açıdan Kürt ve Arap bölgesi olarak ikiye bölmekten başka bir seçeneğinin kalmayacağını belirtti.

     

    Irak Meclis Başkanı Yardımcısı Arif Tayfur, Kürtlerin kenti bölmesinden sonra Musul’un büyük bir bölümünün idari açıdan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bırakılacağını söyledi.

     

    Tayfur’un Musul kentinin bölünebileceği yönündeki açıklamasına tepki gösteren Sünni milletvekilleri ise bir bildiri yayımlayarak Arif Tayfur’un Meclis Başkanlık Kurulu’ndan uzaklaştırılmasını istedi.

     

    Irak Uzlaşma Cephesi milletvekillerinden Nureddin Hayali, bugün düzenlediği basın toplantısında Kürtlerin Musul’u bölme girişiminin anayasaya aykırı olduğunu belirterek Kürtleri yayılmacı davranmakla suçladı.

     

    Kürtlerin Musul’u bölme tehdidine tepki gösteren el-Irakıye grubunun Sünni milletvekillerinden Usame Nuceyfi de hükümetin Kürtlerin bu tehdidi karşısında sert tedbirler alması gerektiğini belirtti ve kentin bütünlüğünün korunmasının başbakanın görevi olduğunu söyledi.

     

    Irak’ta yapılan son yerel seçimlerde Sünni el-Hadba grubu Musul il meclisinde çoğunluğu ele geçirmiş, Kürt listesi seçimde ikinci olabilmişti.

     

    Kürt partiler, seçim sonucunda kazanılan sandalye sayısına bakılmaksızın kent yönetiminin uzlaşmayla belirlenmesi gerektiğini söylerken, Sünniler seçimleri kendilerinin kazandığını belirterek il yönetimini belirlemenin de kendi hakları olduğunu savunuyor.

     

    

    Makaleler

    Güncel