• 06/11/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran’daki dini ve ilmi hayat üzerindeki belirleyiciliğiyle bilinen Kum Havza-yı İlmiye’sinde cumhurbaşkanı adayı Mahmud Ahmedinejad’ı destekleyen dini otoritelerin azınlıkta olduğu bildirildi.




    YDH- İran’daki dini ve ilmi hayat üzerindeki belirleyiciliğiyle bilinen Kum Havza-yı İlmiye’sinde cumhurbaşkanı adayı Mahmud Ahmedinejad’ı destekleyen dini otoritelerin azınlıkta olduğu bildirildi.

     

    Kutsal Kum kentindeki dini otoritelerin tüzel kişiliği niteliğinde olan Kum Havza-yı İlmiyesi Müderrisler Topluluğu’nun başkanlığını yapan Ayetullah Muhammed Yezdi’nin bir süre önce Müderrisler Topluluğu üyelerinin çoğunun cumhurbaşkanlığı seçiminde Dr. Mahmud Ahmedinejad’ı desteklediğini açıklamasına rağmen, Topluluk’tan Ahmedinejad’a destek verenlerin sayısının azınlıkta kaldığı bildirildi.

     

    Müderrisler Topluluğu üyelerinin çoğunun Ayetullah Mekarim Şirazi, Ayetullah Safi Golpaiygani ve Ayetullah Cafer Subhani gibi büyük Taklit Mercilerinin, Müderrisler Topluluğu’nun seçimlerde herhangi bir adaya destek açıklamasında bulunmaması gerektiği yönündeki tavsiyelerine uyarak bu konuda sessiz kaldıkları, Topluluk’tan sadece Ayetullah Muhammed Yezdi, Ayetullah Ebu’l- Kasım Haz’ali, Ayetullah Ahmed Cenneti ve Ayetullah Misbah Yezdi’nin Ahmedinejad’a destek açıklamasında bulunduğu açıklandı.

     

    Öte yandan Müderrisler Topluluğu’nun yaşlı üyelerinin uzun bir süredir Topluluğun toplantılarına katılmadığı ve bu üyelerin büroları aracılığıyla Dr. Ahmedinejad’a destek içeren bildiriyi imzalamaya yanaşmadıkları bildirildi.

     

    Müderrisler Topluluğu’ndan seçimlerde Mahmud Ahmedinejad’a destek verilmesine karşı çıkan üyelerin isimleri şöyle:

     

    1- Ayetullah Hüseyin Mezahiri

    2- Ayetullah Abdullah Cevadi Amuli

    3- Ayetullah Muslim Melekuti

    4- Ayetullah İbrahim Emini

    5- Ayetullah Rıza Ustadi

    6- Ayetullah Cafer Kerimi

    7- Ayetullah Muhsin Harrazi

    8- Ayetullah Hasan Tahiri Hurremabadi

    9- Ayetullah Hüseyin Rasti Kaşani

    10- Ayetullah Ali Ekber Mesudi Humeyni

    11- Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi

    12- Ayetullah Muhammed Ali Feyz Gilani

    13- Ayetullah Muhammed Cevad Fazıl Lenkerani

    14- Ayetullah Sadık Laricani

    15- Ayetullah Ahmed Sabıri Hemedani

    16- Ayetullah Abbas Mahfuzi

    17- Ayetullah Ebul Fazl Mir Muhammedi

    18- Hüccetulislam Muhammed Rıza Cemşidi

    19- Hüccetulislam Muhammed Garevi