• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran meclisinin recm, irtitad ve el kesme cezalarını ceza yasasından çıkarmaya hazırlandığı açıklandı.




    YDH- İran meclisinin recm, irtitad ve el kesme cezalarını ceza yasasından çıkarmaya hazırlandığı açıklandı.

     

    İran Meclisi Hukuk ve Yargı Komisyonu Başkanı Hüccetulislam Ali Şahruhi, recm (zina suçlularını taşlayarak öldürme), irtidat (dinden dönenlerin öldürülmesi) ve el kesme gibi İslami hadlerin ceza yasasından çıkarılmasını öngören yeni tasarının yakında meclis gündemine alınacağını açıkladı.

     

    İrna haber ajansına açıklamada bulunan Hüccetulislam Ali Şahruhi, “Meclis Yargı Komisyonu İslami ceza yasasıyla ilgili layihayı inceleyerek nizamın maslahatına uygunluk açısından recm gibi bazı İslami hadlere İslami ceza yasasında yer verilmemesi gerektiği sonucuna vardı” dedi.

     

    İslam’ın recm gibi bazı cezaların uygulanmasını son derece zorlaştırdığını, bunun ispatının nadiren mümkün olabileceği şartlar getirdiğini belirten Şahruhi, Yargı Komisyonunun da bu yüzden bu tür cezaların ceza yasasında yer almasının gerekli olmadığı sonucuna vardığını söyledi.

     

    Söz konusu layihada “ilahi hadlerden beyan edilmeyen şeyler hakkında muteber İslami kaynaklara başvurulması gerekir” ifadesine yer verildiğini belirten Şahruhi, irtidat ve el kesme cezalarının da ceza yasasında söz konusu edilmeyecek diğer hadler arasında yer aldığını söyledi.

     

    Bu değişikliklerin Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Mahmud Şahrudi’nin 10 yıllık emeğinin sonucu olduğunu belirten Şahruhi, konunun yakında meclis gündemine alınacağını açıkladı.