• 08/09/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’taki bazı Sünni grupların Irak İslami Yüksek Konseyi ve Dava Partisi gibi Şii gruplardan oluşan Birleşik Irak İttifakı’na katılacakları bildirildi.




    YDH- Irak’taki bazı Sünni grupların Irak İslami Yüksek Konseyi ve Dava Partisi gibi Şii gruplardan oluşan Birleşik Irak İttifakı’na katılacakları bildirildi.

     

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki liderliğindeki İslami Dava Partisi üyelerinden Ali Allak, el-Enbar indeki bazı Sünni grupların adı “Birleşik Ulusal İttifak” şeklinde değiştirilmesi söz konusu olan Birleşik Irak İttifakı’na katılmaya hazır olduklarını açıkladıklarını belirtti.

     

    Birleşik Irak İttifakı’nın yeniden yapılandırılması ile ilgili Bağdat’ta düzenlenen bir konferansa katılan İslami Dava Partisi Yetkilisi Ali Allak, bazı Sünni grupların yanı sıra Sadr grubunun da Birleşik Irak İttifakı’na katılacağını belirterek sadece Fazilet Partisi’nin İttifak’a katılma konusunda tereddütleri olduğunu söyledi.

     

    Bazı bölge ülkelerinin Birleşik Irak İttifakı’nın bölünmesi yününde geniş çaplı bir propaganda faaliyeti içerisinde olduğunu hatırlatan Allak, Birleşik Irak İttifakı’nın liderliği konusunda İslami Yüksek Konsey ile Dava Partisi arasında herhangi bir anlaşmazlık olmadığını söyledi.

     

    Ali Allak, Dava Partisi’nin Birleşik Irak İttifakı’nın dönem başkanlığını yapan Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz el-Hekim’in çalışmalarını takdir ettiğini; ancak mevcut şartlarda yeni ittifakın liderliğinin kurula bırakılmasını uygun bulduğunu söyledi.

     

    Irak İslami Yüksek Konseyi Üyelerinden Hamid el-Mualla da bazı bölge ülkelerinin Birleşik Irak İttifakı’nı bölmek ve Irak’ta İslami bir hükümet kurulmasını engellemek için yoğun bir çaba içerisinde olduğunu belirtti ve bu ülkelerin Şii ittifakını bölmek için 20 milyar Dolar bütçe ayırdığını söyledi.

     

    Irak İslami Yüksek Konseyi, Dava Partisi, Sadr grubu ve Fazilet Partisi’nin oluşturduğu Birleşik Irak İttifakı, 2007 seçimlerinde 275 sandalyeli parlamentoda 138 sandalye kazanmıştı.