• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bir önceki hükümet döneminde ülkenin toplam petrol gelirinin ne kadar olduğu konusunda dört farklı resmi açıklama yapıldı.




    YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bir önceki hükümet döneminde ülkenin toplam petrol gelirinin ne kadar olduğu konusunda dört farklı resmi açıklama yapıldı.

     

    İran’dan yayın yapan Ayandenews internet sitesi “Petrol geliri konusunda kim yalan söylüyor?” başlıklı haberinde İran’ın 9. hükümet dönemindeki petrol geliri konusunda yapılan dört farklı açıklamaya dikkat çekti.

     

    Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde toplam petrol gelirinin 270 milyar Dolar olduğu yönündeki açıklamaları yalanlayan dönemin Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin İlham’ın toplam petrol gelirini 193 milyar Dolar olarak açıkladığını hatırlatan Ayandenews, Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni’nin, İlham’ın açıkladığı rakamın gerçeği yansıtmadığını belirterek 9. hükümet dönemindeki dört yıllık toplam petrol gelirinin 223 milyar Dolar’dan az olduğunu söylediğine dikkat çekti.

     

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın seçimlerden önce basına verdiği özel demeçte dört yıllık petrol gelirinin 211 milyar Dolar olduğunu söylediğini belirten Ayandenews, bugün yayımlanan ve dört yıllık petrol gelirinin 279 milyar Dolar olduğunu ortaya koyan Merkez Bankası verilerinin yapılan resmi açıklamalarla çeliştiğini ifade etti.

     

    Üretim rakamlarını yüksek göstermeye çalışmasına rağmen İran hükümetinin petrol gelirini düşük göstermeye çalıştığına dikkat çeken siyasi gözlemciler, hükümetin bu çabasının petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan bütçe fazlasının toplandığı özel fondaki 1 Milyar Doların kayıp olduğuna ilişkin yapılan tartışmalarla ve bu konuda halen devam eden soruşturmayla ilgili olduğunu belirtiyorlar.

     

    

    Makaleler

    Güncel