• 11/06/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Yüksek Seçim Kurulu, parlamento seçimlerinin belirlenen tarihte yapılamayacağını açıkladı.




    YDH- Irak Yüksek Seçim Kurulu, parlamento seçimlerinin belirlenen tarihte yapılamayacağını açıkladı.

     

    Irak parlamentosunun yarın yeni seçim yasasını görüşmek üzere toplanacağı bildirilirken, Irak Yüksek Seçim Kurulu Ferec el-Haydari, seçimlerin belirlendiği şekilde 16 Ocak’ta yapılamayacağını açıkladı.

     

    Irak Seçim Kurulu Başkanı Ferec el-Haydari, “Yeni seçim yasası bugün bizim elimize geçmiş olsa bile seçimlerin 16 Ocak’ta yapılabilmesine imkan yok” dedi.

     

    Yeni seçim yasasını kabul ya da reddetmenin parlamentonun işi olduğunu kendilerinin ise seçimleri kabul edilen yasada belirlenen tarihte yapmakla görevli olduklarını belirten Haydari, Iraklı yetkililerin ulusalar arası ölçülerde sağlıklı bir seçim yapılması için çalışması gerektiğini söyledi.

     

    Öte yandan Irak parlamentosundaki Sadr grubu milletvekillerinden Baha el-Areci, seçim yasasıyla ilgili en temel sorunun Kerkük’ten kaynaklandığını; ancak bu konuda milletvekilleri arasında uzlaşmaya varıldığını ve yasanın cumartesi günü oylamaya sunulacağını açıkladı.     

     

    Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı grubu ise bu konuda uzlaşmaya varıldığına ilişkin açıklamaları reddetti. Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Halid Şivani, Fransız haber ajansına verdiği demeçte “seçim yasası konusunda uzlaşmaya varıldığına dair sağda solda yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

     

    Şivani, bu konuda dört öneri sunulduğunu belirtti ve şu an bu önerileri incelemekte olduklarını bu konuyla ilgili cevabı da cumartesi günü vereceklerini söyledi.

     

    Irak parlamentosundaki Kürt milletvekillerinden Mahmud Osman da cumartesi günkü oturumda yeni seçim yasası konusunda uzlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi.

     

    Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim ise  seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasının bir kırmızıçizgi olduğunu belirterek, seçimlerin bir gün dahi ertelenmesini kabul edemeyeceklerini ifade etti.