• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’taki birçok siyasi uzman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin seçim yasasını veto ederek, Iraklı Sünnilerin konumunu zayıflattığını ve Sünnilere zarar verdiğini düşünüyor.




    YDH- Irak’taki birçok siyasi uzman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin seçim yasasını veto ederek, Iraklı Sünnilerin konumunu zayıflattığını ve Sünnilere zarar verdiğini düşünüyor.

     

    Fransız Haber Ajansına demeç veren Bağdat Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Hamid Fazıl, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin seçim yasasını veto ederek ülkedeki Sünnilere zarar verdiğini ve mezhebi çelişkileri yeniden gündeme getirdiğini belirterek “Haşimi, bu tutumuyla yanlış yaptı, şu an siyasi süreç öyle bir noktaya geldi ki, hata terörizm ve onun ciddi sorunlar yarattığı dönemde bile böylesi bir duruma maruz kalmamıştı” dedi.

     

    Herkesin siyasi sürecin eski rejimin devrilmesinden sonra kendi seyri içerisinde istikrar kazanmasını beklediğini belirten Hamid Fazıl, “ancak Haşimi’nin seçim yasasına yönelik muhalefeti, gösterdi ki grupçuluk ve taifecilik siyasi sahneye yeniden dönmektedir. Bu ise Irak için büyük bir tehlikedir” dedi.

     

    Ülkenin Tarık Haşimi’nin bu yanlış tutumu sebebiyle 2005 yılı ortamına geri döndüğünü belirten Fazıl, taifeciliğe dayalı paylaşımların gölgesinde yaşamak isteyenlerin demokrasi konusunda başarılı olamayacağını söyledi.

     

    Irak siyasi uzmanlarından İbrahim Sumeydei de Kürtlerin Haşimi’nin veto kararından istifade ederek isteklerine ulaştığını belirtti ve Haşimi’nin bu vetosunun Irak’taki siyasi uzlaşmaya vurulmuş büyük bir darbe olduğunu ifade etti.

     

    Tarık haşimi’nin daha önce liderliğini yaptığı Hizb-i İslami Partisinin milletvekillerinden Reşid el-Azavi de parlamentoda Sünni illere düşen sandalyelerin kaybedilmesinden Tarık Haşimi’nin sorumlu olduğunu belirterek “seçim yasasının veto edilmesi yanlış bir adımdı. Biz, Haşimi’den bu kararını geri almasını istedik; çünkü bu birçok sorunu da beraberinde getirecekti, nitekim öyle de oldu” dedi.

     

    Reşid el-Azavi, Haşimi’den yeni yasayı da veto etmemesini ve cesaret göstererek sandalyelerin kaybedilmesine sebep olmasından dolayı özür dilemesini isterken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, yeni seçim yasasını da veto edebileceğini açıkladı.