• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin seçim yasasını veto etmesi sebebiyle ocak ayında yapılması beklenen parlamento seçimlerinin en az iki ay ertelenebileceği açıklandı.




    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin seçim yasasını veto etmesi sebebiyle ocak ayında yapılması beklenen parlamento seçimlerinin en az iki ay ertelenebileceği açıklandı.

     

    Radyo Dicle’ye bir demeç veren Irak Meclis Başkanı İyad es-Samerrai, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin seçim yasasını veto etmesi sebebiyle genel seçimlerin en az iki ay ertelenebileceğini açıkladı.

     

    Seçim yasasının gecikmeli olarak meclisten geçtiğini hatırlatan Meclis Başkanı İyad Samerrai, seçim yasasının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi tarafından veto edilmesinden sonra yasada yapılan değişikliklerin hayata geçirilmesinin zaman alacağından dolayı seçimlerin öngörüldüğü tarih olan 18 Ocak’ta yapılmasının imkansız hale geldiğini söyledi.

     

    Irak Meclis Başkanı İyad Samerrai, bu gecikmelerden dolayı seçimlerin ancak mart ayında yapılabileceğini söyledi.

     

    Daha önce de Irak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ferec Haydari, seçim yasasının onaylanmaması sebebiyle seçimlerin belirlenen tarihte yapılamayacağını ifade etmişti.

     

    Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, vetosundan sonra parlamentoda bazı değişiklikler yapılarak yeninden kabul edilen seçim yasasını yeniden veto edebileceğini açıkladı.

     

    El-Arabiya televizyonuna demeç veren Tarık Haşimi, meclisin kendisinin vetosuna gerekçe teşkil eden hususlarda hiçbir değişiklik yapmadığını belirterek, mecliste bazı illere düşen sandalye sayısının arttırılmaması durumunda seçim yasasını yeniden veto edebileceğini söyledi.

     

    Irak’taki seçim belirsizliği sürerken Kerkük’teki Arap Siyasi Konseyi, Irak meclisi tarafından birkaç gün önce kabul edilen seçim yasasının yeniden gözden geçirilmemesi durumunda Kerkük’teki Arapların ve Türkmenlerin seçimleri boykot edebileceklerini belirtti.