• 01/06/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Meclisi tarafından kurulan araştırma komisyonu, seçimlerden sonra bazı tutukluların öldürüldüğü Kehrizek cezaevinde yaşananlardan dönemin Tahran Savcısı Said Murtazavi’yi sorumlu tuttu.




    YDH- İran Meclisi tarafından kurulan araştırma komisyonu, seçimlerden sonra bazı tutukluların öldürüldüğü Kehrizek cezaevinde yaşananlardan dönemin Tahran Savcısı Said Murtazavi’yi sorumlu tuttu.

     

    İran Meclisi tarafından seçimlerden sonra Kehrizek cezaevinde yaşanan ölüm olaylarını araştırmak üzere kurulan özel araştırma komisyonunun hazırladığı nihai raporu 6 ay sonra nihayet oy birliğiyle kabul ettiği bildirildi.

     

    Bugün meclis başkanlığına sunulan raporun hazırlanması sürecinde polisin kontrolündeki cezaevlerinin incelendiği, cezaevlerinde görevli polislerle, tutuklularla ve yargı mensuplarıyla görüşüldüğü bildirildi.

     

    İran Meclisi’nin muhafazakar milletvekillerinden Ahmed Tevekuli’ye ait Elif adlı internet sitesi, Meclis Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda yaşanan olayların baş sorumlusu olarak dönemin Tahran Savcısı Said Murtazavi’ye işaret edildiğini belirtti.

     

    Seçimlerden sonra yaşanan olaylarda tutuklananların Kehrizek Cezaevi’ne nakledilmesi emrini veren dönemin Tahran Savcısı Said Murtazavi; Muhsin Ruhulemini, Emir Cevadifer ve Muhammed Kamrani adlı tutukluların gördükleri kötü muamele sebebiyle öldürülmesinden sonra Tahran Savcılığından başsavcı yardımcılığına terfi ettirilmişti.

     

    Askeri yargının bir süre önce Kehrizek’teki tutukluların dövülerek taammüden öldürüldüklerine dair yayımladığı rapordan sonra Said Murtazavi, hükümetin talebiyle Yargı Gücü bünyesindeki başsavcı yardımcılığı görevinden alınarak hükümete bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Kurulu’nun başkanlığına getirilmişti.

     

    Yargı kurumu içerisindeki hızlı yükselişiyle dikkatleri çeken ve İran’da “dokunulmaz” olarak nitelenen Said Murtazavi, ilk kez Muhammed Hatemi döneminde bir günde 15 gazeteyi kapatmasıyla gündeme gelmişti.

     

    Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporun önümüzdeki hafta meclis genel kurulunda okunmasının beklendiği bildiriliyor.

     

    Öte yandan söz konusu haberin İran basınında geniş yankı bulmasının ardından Parsine adlı bir internet sitesine açıklamada bulunan Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Ferhad Tecri, raporda Said Murtazavi'nin Kehrizek olaylarından sorumlu olduğu yönünde her hangi bir ifade geçmediğini, bu konuyla ilgili basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

     

     

    

    Makaleler

    Güncel