• 01/11/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Sünni Uzlaşma Cephesi Lideri Zafer el-Ani’yi basçıları destekleyen açıklamasından dolayı şekilde eleştirdi.




    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Sünni Uzlaşma Cephesi Lideri Zafer el-Ani’yi basçıları destekleyen açıklamasından dolayı şekilde eleştirdi.

     

    Sünni Irak Uzlaşma Cephesi Lideri Zafer el-Ani’nin Saddam döneminde İran ve Kuveyt’ yönelik savaşları bir kazanım olarak niteleyen ve baasçıları destekleyen ifadeleri üzerine açıklamada bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, “Zafer el-Ani televizyona verdiği demeçte geçmişteki cani rejimin taraftarı olmakla iftihar ettiğini söylemekle kalmamış, bu katil rejimin İran’a, Kuveyt’e yönelik savaşlarını ve Kürtlere yönelik katliamları da bir kazanım olarak nitelemiştir” dedi.

     

    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak parlamentosundan Uzlaşma Cephesi Lideri Zafer el-Ani’nin milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasını ve Ani’nin yargılanması için yasal sürecin başlatılmasını istedi.

     

    Talabani’nin Meclis’e yaptığı yazılı çağrı üzerine açıklamada bulunan Irak Uzlaşma Cephesi Sözcüsü Selim el-Cuburi ise Zafer el-Ani’nin eski rejimi öven açıklamalarının onun kişisel görüşü olduğunu savundu.

     

    Öte yandan BM’nin ve Irak meclisinin Baasçı olduğu gerekçesiyle seçimlere girmesi yasaklanan Irak Diyalog Cephesi Başkanı Salih el-Mutlak’la ilgili kararın gözden geçirilmesi için Irak Seçim Kuruluna müracaatta bulunduğu bildirildi.

     

    El-Arabiya televizyonu, BM’nin Salih el-Mutlak’ın seçimlere girmesinin yasaklanmasının siyasi süreç açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği endişesiyle kararın gözden geçirilmesi yönündeki çağrısı üzerine Seçim Kurulu’nun Salih el-Mutlak’la ilgili kararı yeniden ele alacağını bildirdi.

     

    Irak yasalarına göre Saddam rejiminin devrilmesinden sonra yasadışı ilan edilen Baas partisi mensupları siyasi sürece giremiyor.