• 02/10/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, bir ayda 3-5 kilo uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirebileceklerini açıkladı.




    YDH- İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, bir ayda 3-5 kilo uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirebileceklerini açıkladı.

     

    Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklamada bulunan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, her ay 3-5 kilo uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirebileceklerini belirterek bunun da Tahran’daki araştırma reaktörünün ihtiyacını fazlasıyla karşılayabileceğini söyledi.

     

    Tahran’daki araştırma reaktörü için ayda 1.5 kilo yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Salihi, uranyum zenginleştirme tesislerinin bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

     

    İran Tahran’daki araştırma reaktörünün yakıt ihtiyacını karşılamak üzere ABD de dahil olmak üzere tüm ülkelerden yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum satın alabileceğini açıkladıktan sonra Viyana’da yapılan görüşmelerde İran’a yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş tüm nükleer yakıt kapasitesinin yüzde 75’ine karşılık Tahran’daki araştırma reaktörünün ihtiyacı olan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumun verilmesi teklif edilmişti.

     

    1 Ekim’de yapılan bu teklifi kabul etmeyen İran’ın Tahran’daki araştırma reaktörünün ihtiyacının giderilmesi karşılığında 3.5 oranında zenginleştirilmiş tüm nükleer yakıt kapasitesinin dörtte birine tekabül eden 400 kilo uranyumu teslim etme önerisinin ABD tarafından reddedilmesi üzerine İran, Tahran’daki reaktörü için ihtiyaç duyduğu yakıtı kendi imkanlarıyla zenginleştirme kararı almıştı.